Lavínová sezóna 2022/2023 s viacerými rekordami.

V tejto sezóne sme zaznamenali viacero rekordov, hlavne čo sa týka niektorých lavínových nehôd, ale aj výkyvov počasia.

  • Prvá smrteľná nehoda už v septembri
  • Neskorý začiatok zimy
  • Mimoriadne teplé Vianoce a začiatok roka 2023
  • Lavínová 4 a veľké lavíny vo februári
  • Mokré a základové lavíny v apríli
  • Lavínové správy vydávané od 19.11.2022 do 17.5.2023 (172 dní – takmer 6 mesiacov)

Septembrové sneženie

Už v polovici septembra počasie u nás ovplyvnil studený front spojený s prudkým ochladením. Podmienky sa posunuli od letných rovno do zimných. Teploty klesli pod nulu počas celého dňa nad  1900 m n. m. Studený front bol spojený so silnými snehovými zrážkami. Nad hranicou 2000 m n. m. sneh  pribúdal niekoľko dní. V priebehu troch dní sme evidovali prírastok snehu 30 cm.

Rekordne skorá prvá lavínová nehoda sezóny.

21.9.2022 sa na Bradavicu z Velickej doliny napriek zlému počasiu vybrali dve skupiny, pozostávajúce z veľmi skúsených osôb. Boli to horský vodca s klientom a horský vodca s jeho rodinným príslušníkom. Počas túry, vo veľmi strmom teréne, jedna zo skupín uvoľnila snehovú dosku o rozmere okolo 10 x 10m, ktorá ich následne strhla do strmého, skalnatého žľabu do Slavkovskej dolinky. Následkom pádu v exponovanom teréne utrpeli osoby v lavíne zranenia nezlučiteľné so životom. (BLOG o nehode)

Jednalo sa o historicky prvú tragickú lavínovú nehodu v mesiaci september. Doposiaľ najskoršou tragickou nehodou bola lavínová nehoda z Belianskych Tatier, ktorá sa udiala 17.10.1974 v Kopskom sedle. Táto lavínová nehoda sa stala až o 25 dní skôr. Ďalším zaujímavým faktom je, že iba 3 kalendárne mesiace trvalo obdobie medzi poslednou nehodou minulej sezóny a prvou nehodou aktuálnej sezóny 2022/2023 (jún, júl, august).

Neskorý začiatok zimy

Prvé lavínové výstrahy sezóny boli vydané úž 19.11., no sneh sa vtedy nachádzal iba v najvyšších polohách. Sneh vydržal ale iba tri dni a takmer úplne sa roztopil. Decembrová zima tiež začínala iba pozvoľna a mierne lavínové nebezpečenstvo bolo vyhlásené iba v najvyšších polohách Tatier. Zmenu priniesol front v polovici decembra, ktorý priniesol snehové zrážky z juhu. Najviac vtedy napadlo v Nízkych Tatrách (25 cm), snežilo ale aj inde a napriek podpriemernej výške snehu sa bohužiaľ objavila druhá smrteľná nehoda sezóny (BLOG o nehode).

Rekordne teplé Vianoce a začiatok roka 2023

Po relatívne chladnej prvej polovici decembra sa situácia na jeho konci výrazne zmenila. Tak ako po iné roky, aj tento raz sa u nás naplnila pranostika: „Katarína na ľade a Vianoce na blate. Vianočný víkend bol teplý aj na horách, vo výškach okolo 1500 m n. m. bolo okolo nuly. Vyhlásený bol 1., najnižší stupeň lavínového nebezpečenstva. Len vo vyšších polohách od 2000 m n. m. bol v Západných a Vysokých Tatrách vyhlásený 2. stupeň. To že aj málo snehu môže byť zradné sa potvrdilo jednému poľskému turistovi, ktorý spadol v lavíne spod hrebeňa Červených vrchov, z Vysokej Suchej Čuby Kondrackej, na slovenskú stranu do Tichej doliny. Našťastie nebol ťažko zranený a pokračoval ďalej do údolia, viac. Podobné to bolo aj v SV stene Malého Ľadového štítu, kde vypadol horolezec s neveľkou, asi 6m širokou a 40cm hrubou doskou snehu. Našťastie ho istenie zachytilo a poranil si len nohy, viac

Prvé dni roka 2023 pokračovali mimoriadne teplým počasím na horách. Na viacerých staniciach bol najteplejším dňom práve 1. január. Výrazne sa oteplenie prejavilo na severných stranách pohorí, hlavne Nízkych, Západných a Vysokých Tatier. Rekordérom bola stanica na Zverovke vo výške 1040 m n. m., ktorá mala 1.1.2023 o 11:30 až + 16,2 °C.

Snehová nádielka prišla v januári.

V priebehu pondelka 9.1.2023 zasiahol územie Slovenska od juhozápadu zvlnený studený front, ktorý priniesol zrážky. Tie mali najskôr formu dažďa, čo v stredných polohách spôsobilo topenie snehu. Popoludní sa začalo ochladzovať a frontálny systém sa postupne dostal nad najvyššie pohoria Slovenska. Množstvo zrážok však stratil „cestou“ od juhozápadu, preto 10.1.2023 dopoludnia sme ešte nezaznamenali výraznejší nárast snehovej pokrývky. V utorok zasiahol horské územia ďalší, na východ postupujúci studený front, ktorý tentoraz priniesol bohatú snehovú nádielku. Vo všetkých pohoriach sme evidovali prírastok nového snehu + 30cm, niekde aj viac.

Prvá trojka tejto zimnej sezóny = 2 vážne lavínové nehody v jeden deň

11.1.2023 boli zaznamenané hneď dve lavínové nehody. Prvá v Nízkych Tatrách, v oblasti Lukovského kotla pod Chopkom, druhá v Západných Tatrách v oblasti Žiarskej doliny. (BLOG o nehodách). Pre ten deň bol prvý krát v zimnej sezóne 2022/2023 vyhlásený 3. stupeň lavínového nebezpečenstva (zvýšené). Okrem týchto dvoch lavín spadli aj ďalšie v Nízkych, Vysokých a Západných Tatrách. Bolo to spolu až 6 lavín, ktoré spustili skialpinisti a lyžiari.

Video z lavín v Nízkych Tatrách.
2023-01-11 Západné Tatry, Lavínovú nehodu v Madajovom žlabe, zachytila aj kamera na AMS Hrubá kopa

Ďalšie lavínové nehody prišli v druhej polovici januára v Malej Fatre (BLOG o nehode) a pod Groszovými ľadopádmi (BLOG o nehode). Pribudli bohužiaľ ďalšie dve obete a dvaja zranení. V oboch prípadoch musela zasahovať HZS.

Kompresný test, Groszove ľadopády

Veľké lavínové nebezpečenstvo vo februári.

Vo februári sa o slovo prihlásilo severozápadné prúdenie, ktoré so sebou prinieslo množstvo zrážok a najmä veľmi silný vietor. Už v 31. januára bol pre Vysoké a Západné Tatry vydaný 3. stupeň lavínového nebezpečenstva, ktorý „odolal“ až do 2. februára. Počas týždňa naďalej pretrvával silný vietor spojený so snežením, čoho dôsledkom bolo 3. februára v Západných a Vysokých Tatrách veľké lavínové nebezpečenstvo (4.stupeň). Okrem iného to znamenalo aj uzáveru Žiarskej doliny spolu so Žiarskou chatou. Celkovo sme v tomto období zaznamenali 61 lavín. Najviac ich spadlo vo Vysokých Tatrách (31) a v Západných Tatrách (17). 

Fotky a mapa lavín, ktoré spadli po vyhlásení 4. stupni lavínového nebezpečenstva:

Prvý krát po Corone Inštruktáž pre verejnosť

18.2.2023 sme venovali verejnosti.  Cieľom bolo oboznámiť horolezcov, lyžiarov a skialpinistov so základmi lavínovej problematiky a bezpečného pohybu v zimnom vysokohorskom prostredí. Veríme, že to bolo prínosné pre obe strany aj napriek horšiemu počasiu. Pre nás to bola výborná možnosť získať spätnú väzbu na našu prácu a pre Vás, možnosť precvičiť si lavínové zručnosti.

Ďalšia rekordná nehoda 12. marca.

Lavínová nehoda, ktorá sa stala 11.03.2023 nás všetkých tak trochu prekvapila. Nebolo by to tým, že lavíny v sobotu nepadajú (práve naopak), ale skôr tým, že počasie v tento deň bolo viac než zlé. Mylne sme sa nazdávali, že všetci sedia na chatách, alebo sa motajú dolu v dolinách. Druhá prekvapujúca informácia bola, že počet postihnutých lavínou bol 11 !!! (BLOG o nehode). Naposledy bolo viac ako 11 ľudí zasiahnutých v jednej lavíne v roku 1974, vtedy to bolo až 31 ľudí, zhodou okolností tiež v Mengusovskej doline, viac info tu (link).

Základové lavíny v apríli

Jarné a teplé počasie so sebou každoročne prináša riziko vzniku nátrží, mokrých a aj základových lavín. Veľkú pozornosť vzbudila pomerne veľká lavína v Žiarskej doline, ktorá zasiahla prístupovú cestu na Žiarsku chatu a ohrozila tak turistov v jednej z najnavštevovanejších dolín Západných Tatier. Odtrhla sa 17.04.2023 o 13:28 z masívu Príslopu na jeho východnom svahu. Takýto jav nie je ničím výnimočným a v minulosti sa v danej lokalite objavilo viacero, či už jarných mokrých lavín, ale aj veľkých prachových v strede zimy.

Celkové zhodnotenie

Celkovo možno teda hodnotiť zimu ako snehovo relatívne bohatú hlavne v Západných Tatrách. Svedčia o tom aj výšky snehu v marci v Žiarskej doline. Vo Vysokých Tatrách sneh pribúdal o čosi neskôr a pomalšie ako v Západných Tatrách, ale snehu bolo dostatok hlavne v druhej polovici zimy. Chladný bol koniec zimy a napríklad 20. mája bolo pod Hrubou kopou ešte viac ako 100 cm snehu.

Vydávanie lavínových správ trvalo takmer 6 mesiacov od polovice novembra do polovice mája (173 dní). Vo Fatrách skončilo lavínové spravodajstvo o niečo skôr. Najvýraznejším lavínovým obdobím bola prvá polovica februára s veľkým počtom dní so zvýšeným nebezpečenstvom (3.stupeň). Toto obdobie vyvrcholilo Veľkým lavínovým nebezpečenstvom od 3. do 6. februára. Koniec sezóny už bol o niečo pokojnejší, no ohrozenie lavínami trvalo aj v máji.

Počet ľudí zranených a usmrtených lavínami v období 1998 – 2023

Čo sa týka obetí lavín zaznamenali sme 6 obetí. To je výrazne nadpriemerné číslo. Zranenia v lavínach utrpelo 8 ľudí, čo je oproti minulej sezóne nárast. Nehôd sme celkovo zaznamenali 23. Všetky sú zosumarizované v tabuľke nižšie. Najviac ich bolo tradične vo Vysokých Tatrách, naopak vo Veľkej Fatre nebola žiadna. Zaujímavosťou oproti minulým sezónam bol ústup nehôd pri skialpinizme. Všetky obete boli pri aktivitách bez lyží. Potvrdila sa ohrozenosť peších turistov a horolezcov.

Lavíny s účasťou človeka v sezóne 2022/2023

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *