Zima vystrčila pazúry – Počasie, sneh a lavíny 6.2.2021 – 12.2.2021

Komu bolo minulý týždeň na Zamrznutom plese (2070 m n.m.) teplo a sťažoval sa, že zima už nie je to, čo bývala (4.2.2021 tam teplota dosahovala plus 1.8°C), o týždeň 12.2.2021 by sa už priobliekol. Teplota tu bola o 26 stupňov nižšia, a dosahovala – 25°C. Spolu so silným vetrom bola pocitová teplota -40°C !

Priebeh teplôt v °C na AMS Zamrznuté pleso v 2070 m n.m. od 30.1.2021 po 12.2.2021
Priebeh teplôt v °C na AMS Zamrznuté pleso v 2070 m n.m. od 30.1.2021 po 12.2.2021

Poďme, ale pekne po poriadku. Koncom minulého týždňa vrcholilo oteplenie – teplý vlhký vzduch sa nad naše územia presúval z juhu a priniesol zrážky vo forme dažďa až do 1500 m n.m. a niekde aj vyššie – snehová pokrývka v stredných polohách sadala a premáčala sa. Výrazné oteplenie aj v najvyšších polohách spôsobilo, že vo viacerých horstvách sme evidovali spontánne lavíny z tepla. Zo soboty (6.2.2021) na nedeľu sme ešte zaznamenali saharský prach, ktorý sa do našich horských území dostal vo výškovom juhozápadnom prúdení. Začiatkom posledného týždňa ovplyvňovalo počasie v horstvách Slovenska frontálne rozhranie, ktoré neustále prinášalo mierne zrážky, vietor , ktorý sa menil od juhozápadu na severozápad. Postupne prišlo ochladenie, vďaka ktorému povrch snehovej pokrývky stvrdol. Lavínová situácia sa stabilizovala, naďalej pretrvával mierny stupeň lavínového nebezpečenstva.

Studený arktický vzduch sa nad naše územie začal nasúvať v stredu 11.2.2021 skoro ráno, pričom tento jav priniesol zaujímavý ukážkový fenomén. Nakoľko studený vzduch sa nasúval od západu, fyzikálne zákonitosti spôsobili ukážkový jav tzv. klinu, keď studený vzduch „podbíjal“ teplý. V stredu ráno preto bolo v západnej časti našich horstiev oveľa nižšia teplota ako vo východnej časti, a to aj o 1000 m vyššie. V Malej Fatre na AMS Snilovské sedlo (1492 m n.m.) dosiahla ráno o 06:00 UTC teplota -17°C, zatiaľ čo vtom istom čase sme na Lomnickom štíte (2633 m n.m.) namerali teplotu len -10°C (o 1000m vyššie a o 7 stupňov teplejšie).

Nasúvanie arktického vzduchu od západu – porovnanie poklesu teplôt v rovnakom čase na Lomnickom štíte m n.m. a Snilovskom sedle 1492 m n.m.

Zmena vzduchových hmôt pochopiteľne priniesla aj silný vietor. Ten kopíroval podbíjanie klinu studeného vzduchu a postupne silnel, v stredu ráno spočiatku zosilnel len v nižších polohách a postupne sa presúval do vyšších polôh. Počas noci zo stredy 11.2.2021 na štvrtok 12.2.2021 dosahoval vietor na vrchole Chopku v Nízkych Tatrách priemernú rýchlosť 31 m/s (112 km/h) a v nárazoch dokonca 38 m/s (137 km/h)!

Priebeh sily vetra v nárazoch v m/s na vrchole Chopku, Nízke Tatry [zdroj:SHMU]
Priebeh sily vetra v nárazoch v m/s na vrchole Chopku, Nízke Tatry od 10.2.2021 po 12.2.2021 [zdroj:SHMU]
 10.2.2021 po 12.2.2021
Priebeh priemernej sily vetra v m/s na vrchole Lomnického štítu, Vysoké Tatry od
10.2.2021 po 12.2.2021 [zdroj:SHMU]

To malo za následok nárast stupňa lavínového nebezpečenstva na ZVÝŠENÉ (3. stupeň), aj napriek tomu, že v horstvách nepripadol takmer žiaden nový sneh. Dôvodom bolo, že veľmi silný vietor transportoval takmer všetok nový sneh na záveterné strany pohorí, kde vytvoril veľmi tvrdé a nebezpečné dosky. Tento stupeň sa potvrdil počas dňa, keď sme zaznamenali viaceré lavíny už na menších sklonoch. V najbližších dňoch predpokladáme stále chladné a veterné počasie, preto nie je predpoklad, že sa situácia bude stabilizovať.

Aktuálne podmienky na horách sú veľmi rôznorodé – na hrebeňoch a náveterných stranách štítov je snehová pokrývka vyfúkaná a tvrdá až na ľadový podklad – preto pohyb bez adekvátneho vybavenia (stúpacie železá a čakan) je tu veľmi nebezpečný, na hrebeňoch sú vytvorené mohutné preveje. Na záveterných stranách štítov je v najvyšších polohách sneh uložený vo forme tvrdých dosiek a vankúšov (ktorých stabilitu je veľmi ťažké odhadnúť) a zo stredných polôh je sneh sfúkaný do dolín a lesných porastov.

Priebeh teploty a vlhkosti na vrchole Lomnického štítu. [zdroj : baragnidesign portál]

Počas víkendu má naďalej pretrvávať veľmi chladné počasie a silný vietor, ktorý bude na hrebeňoch hôr dosahovať rýchlosť 25 m/s (90 km/h). Spolu s veľmi chladným počasím môže pocitová teplota atakovať teplotu -40°C, preto pohyb vo vysokohorskom teréne bez kvalitného oblečenia a znalostí neodporúčame.

Momentálne podmienky v našich horských oblastiach sú preto pre skutočných skúsených borcov. Pohyb v lavínovom teréne počas zvýšeného stupňa lavínového nebezpečenstva, teplotách atakujúcich -30°C a vetrom o sile mohutnej víchrice je bez adekvátnych skúseností a vybavenia hazardom. Nezabudnite preto dôkladne zvážiť pohyb vo vysokohorskom teréne. Príjemný víkend Vám želajú pracovníci Strediska lavínovej prevencie horskej záchrannej služby a nezabudnite: STAY SAFE.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *