Mrazivý týždeň v horách (24.2. – 2.3.2018)

Keby sme sa na minulo víkendové počasie pozreli spoza okna vyzeralo by to asi takto: Jasné až polooblačné počasie, zima bohatá na sneh, všetko biele, kopec nového snehu… idylka každého lyžiara? Áno. Avšak akonáhle vyjdeme na vzduch poriadne nás zamrazí, nie však pocitovo ale reálne. Extrémne nízke teploty, ktoré k nám priniesol pôvodom arktický vzduch zotrvali aj počas posledného februárového víkendu. Na Lomnickom štíte nočná teplota klesla na -27,2°C, tak chladno tam nebolo od roku 1951. Chladno bolo aj v podhorských kotlinách, ojedinele boli prekonané aj rekordy minimálnej dennej teploty vzduchu. Začiatkom týždňa sa hodnoty teplôt nameraných v nočných hodinách vyrovnali tým denným. Teplota na horách bola v porovnaní s dlhodobým priemerom veľmi nízka. V stredu (28.2.) sme vo východnej časti Tatier zaznamenali nočné snehové zrážky do 3cm. Nasledujúci deň – pre meteorológov a klimatológov prvý jarný deň bol však slnečný a tiež extrémne studený. Prvé jarné ráno počasím zrovna prichádzajúcu jar nepripomínalo. Dnes očakávame slabnutie tlakovej výše od severu a do horských oblastí začína prúdiť teplejší vzduch a s ním očakávané oteplenie. Jasné počasie nahradí pribúdanie oblačnosti, miestami hmla.

5 dňový vývoj teplôt na Lomnickom štíte (2634 m n.m.)

V sobotu (24.2.) vo vysokých polohách Tatier prevládalo zvýšené lavínové nebezpečenstvo hlavne z dôvodu vplyvu silného vetra na snehovú pokrývku a dlhotrvajúce nízke teploty.  Snehová pokrývka bola na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená. Začiatkom týždňa v Malej a Veľkej Fatre sme v hrebeňových polohách mohli na severných expozíciách lyžovať v prachovom snehu a na južne orientovaných svahoch v ťažkej kôre. Dlhotrvajúce arktické teploty mali negatívny vplyv na premenu a stabilizáciu snehovej pokrývky, vo vnútri snehovej pokrývky sa vytvárali nestabilné snehové zrná, hlavne hranato zrnný nestabilný sneh. Takáto situácia prevládala počas celého týždňa vo všetkých pohoriach. Povrch snehu vetrom a mrazom ubitý na hrubú tvrdú snehovú vrstvu. Vnútorné nebezpečné vrstvy. Vplyvom neustále sa meniaceho vetra po poslednom snežení (30cm) boli nebezpečné svahy všetkých orientácií.

Rýchlosť vetra AMS Príslop 2142 m n.m.

Víkendové prognózy hovoria o oblačnom až zamračenom počasí, v horských oblastiach slabé sneženie, vo vysokých polohách vietor do 12 m/s a teplota až -12°C.

Nespoliehajte sa len na teplomer: Wind chill – Pocitová teplota 

Najmä v zimných mesiacoch sledujeme tzv. Wind chill. V preklade môžeme hovoriť o chlade vetra. Našu pocitovú teplotu výrazne znižuje vietor. Náš organizmus sa pri teplotách nižších ako 37°C  ohrieva slabou vrstvou vzduchu v okolí. V blízkosti našej pokožky sa vytvára izolačná vrstva teplého vzduchu. Ak fúka vietor teplejší vzduch v blízkosti pokožky strácame a viac pociťujeme chlad. K tomuto efektu dochádza hlavne pri nízkych teplotách. Z toho dôvodu sa Wind chill počíta iba pri teplotách pod 10 °C a rýchlosti nad 1,3 m/s. Čím nižšia je teplota vzduchu a väčšia rýchlosť vetra, tým väčší je efekt ochladzovania vetrom. wind chill PDF

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *