Lavínový bič plieska na konci

Tak ako nás prvý aprílový víkend príjemne prekvapil ideálnymi snehovými podmienkami na jarnú firnovú lyžovačku, tak isto nás prekvapil aj druhý aprílový víkend. Od stredy 5.4. na naše územie pomaly postupoval zo severozápadu studený front ktorý so sebou priniesol výdatné sneženie a silný vietor. Počas soboty (8.4.) sme zaznamenali najväčšiu lavínovú aktivitu vo Vysokých Tatrách. V Nízkych Tatrách a vo Fatrách bola aktivita minimálna.

Vývoj výšky snehu a rýchlosti vetra na Vyšnom Žabom plese

Stredisko lavínovej prevencie bolo už v raných hodinách požiadané o posúdenie stability snehovej pokrývky v okolí zjazdovky z Lomnického sedla na Skalnaté pleso. Výsledky  vykonaných testov stability snehovej pokrývky poukazovali na jej celkovú nestabilitu. Nový sneh bol pôsobením vetra počas celej periódy sneženia nerovnomerne formovaný do dosiek, prevejov a vankúšov, hlavne na záveterne orientovaných svahoch. Prevádzkovateľ strediska v daný deň prevádzku na zjazdovke nespustil. Len pár hodín po vykonaní testov ešte v predobedňajších hodinách evidujeme v juhovýchodnom svahu Lomnického štítu lavínu s čiarovým odtrhom viac ako 200m, ktorá spadla celým Kartarikovým žľabom až do kotla Skalnatej doliny.

Poloha lavín z 8.4.2017

Najväčšia lavínová aktivita bola počas soboty  na záveterných južných, juhozápadných a juhovýchodných svahoh, hlavne v žľaboch, muldách a sedlách. Nadmorská výška odtrhov,  bola  nad 2200 m n.m.. Išlo väčšinou o čiarové odtrhy. Lavíny padali samovoľne v Mačacom kotli pod Pyšným štítom, z Baraních rohov do Veľkej Zmrzlej doliny, z Prostredného hrotu do Malej Studenej doliny, v Kotlinke pod Žabím koňom a spomínanej Skalnatej doline. Niektoré lavíny však nespadli samovoľne ale s dodatočným zaťažením svahu človekom. Stredisko lavínovej prevencie  v lavínových správach vyhlásilo už v piatok (7.4.) na celom území Vysokých Tatier 3. stupeň lavínového nebezpečenstva – zvýšené lavínové nebezpečenstvo v nadmorskej výške od 1500 m n.m.   Pri tomto stupni je uvoľnenie lavíny možné už pri malom mechanickom zaťažení na extrémnych a strmých svahoch ako to aj bolo v spomínanú sobotu v týchto troch prípadoch:

  • Lavínová nehoda vo Východnej Železnej bráne: tejto lavínovej nehode je venovaný samostatný príspevok a video.
  • Lavínová nehoda v Sedielku: V obedňajších hodinách počas výstupu väčšia skupina uvoľnila lavínu spod Sedielka smerujúcu žľabom po okraj Modrého plesa v závere Malej Studenej doliny.  Miesto strhnutia bolo rôzne, keďže v celej dráhe lavíny sa nachádzalo 8 osôb. Dvaja skialpinisti vybavení ABS batohmi boli strhnutí v hornej časti žľabu, štvorica alpinistov bez lyží v strednej časti žľabu, druhá dvojica skialpinistov v spodnej časti žľabu. Aj napriek veľkému počtu zasiahnutých osôb nedošlo k úplnému zasypaniu žiadnej z osôb v lavíne. Tretia dvojica skialpinistov nachádzajúca sa mimo dráhy lavíny pomohla čiastočne zasypaným osobám dostať sa z lavíny.
  • Lavínová nehoda v Jazernej stene: V poobedňajších hodinách sa nad Jazernou stenou v Malej Studenej doline uvoľnila lavína so skialpinistom, ktorý počas pádu aktivoval ABS batoh. Lavína ho nezasypala úplne, po páde jazernou stenou sa zastavil po 80-tich metroch asi 100 m pred čelom lavíny. Viac info o záchrannej akcii na webe HZS

Na týchto nehodách vidieť že kompletná lavínová výstroj a ABS ruksaky znovu zachránili pár životov. Podľa tohoto víkendu zima ešte neskončila, tak v horách hlavne bezpečne!!!

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

One thought on “Lavínový bič plieska na konci

  1. Pingback: Krátke zhodnotenie zimy 2016/2017 | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *