Dosť bolo tepla! Či? Priebeh počasia a lavínovej situácie od 2.3.2024 do 8.3.2024.

Minulý víkend na našom území doznievala perióda teplého počasia. Od pondelka sa však začalo postupne ochladzovať. To malo za následok aj postupnú stabilizáciu lavínovej situácie. Množstvo nátrží a premočeného snehu, ktorý tvoril hlavný lavínový problém minulého týždňa, sa stabilizoval. Na teraz!!!

Počasie

Izoterma sa ešte v pondelok nachádzala vo výške 2000m n.m. V priebehu týždňa klesla až na úroveň 1300m n.m. (piatok). S ochladením ustal aj vietor. Ten okrem pondelka nedosahoval rýchlosti vyššie ako 10m/s v nárazoch. Pozitívom tohto týždňa sú zrážky, ale nie vo forme dažďa. Tie na naše územie azda prvý-krát za túto zimu prišli od východu. Vo vysokých polohách od 1500m n.m. pripadlo vo Vysokých Tatrách od 5 do 15cm nového snehu.

Snehová pokrývka

So zmenou počasia sa zmenila aj snehová pokrývka. Tá je však veľmi premenlivá a závislá od orientácie a nadmorskej výšky. Minulotýždňový, nazvime ten sneh „HNOJ“, ktorý bol premočený v celom profile a prebáral sa až na tvrdý podklad, započal vplyvom premŕzania svoju premenu firnovatením. Tento proces však ešte mierne potrvá. Momentálne môžeme na severoch, najmä vo Vysokých Tatrách, nájsť prašan. Južné a juhozápadné orientácie vplyvom slnečného žiarenia budú mať mokrý sneh. Na hrebeňoch skaly a trávu a v dolinách tvrdý sadnutý sneh. Proste všehochuť. Naďalej však platí, že nad 1500m n.m. snehová pokrývka dosahuje nadpriemerné hodnoty.

Najviac snehu majú Západné, Vysoké a Nízke Tatry. Vo Fatrách už platí, že za snehom kráčate dlhšie ako sa na ňom lyžujete.

Lavíny

Nadpriemerne teplý február vytvoril množstvo nátrží a mal za dôsledok pád veľkého množstva základových lavín. Situácia sa tento týždeň výrazne stabilizovala. Zaznamenali sme len malé množstvo základových a mokrých lavín. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách bol preto vyhlásený prvý lavínový stupeň. Vo Vysokých a Západných Tatrách platí od 1800m n.m. mierne lavínové nebezpečenstvo (2.stupeň). Nebezpečné sú však úzke žľaby a miesta pod skalnými stenami, najmä severných a západných orientácií nad 1500m n.m.. Tu sa môže nachádzať väčšia množstvo snehu, ktoré pri zaťažení predstavuje lavínové riziko.

Upozorňujeme, že vo všetkých pohoriach sa nadchádza množstvo nátrží. Tie najmä na slnkom nesvietených orientáciách predstavujú veľké riziko pádu lavíny. Preto je potrebné sa takýmto svahom vyhnúť! Po výraznom oteplení padajú základové lavíny aj pri mínusových teplotách, ako sme sa presvedčili napr. v Žiarskej doline, kde z pod Jaloveckej kopy zo stredy na štvrtok v noci vypadla veľká základová lavína, ktorá zastala cca 50 m od cesty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *