Bahnotok v Monkovej doline (aktualizácia).

Dňa 11.07.2024 sa v oblasti Belianskych Tatier sformovala veľmi silná búrka, ktorej epicentrum zasiahlo predovšetkým Monkovú dolinu. Vplyvom intenzívnych zrážok v krátkom čase sa spod vrcholu Žľabiny uvoľnil bahnotok, alebo aj „murový prúd“ tvorený vodou, jemnými časticami a úlomkami hornín až do veľkosti blokov. V spodnej časti doliny táto zmes spolu so strhnutými stromami a vegetáciou vrazila do turistického prístrešku, kde sa v tom čase ukrývalo pred búrkou 16 turistov. Sila prúdu prístrešok zvalila a posunula niekoľko desiatok metrov ďalej. Bohužiaľ pri tejto udalosti zahynuli dve osoby a ďalší boli zranení.

Podľa údajov z meteorologických staníc, začala búrka niekoľko minút pred 12tou hodinou a trvala niečo vyše hodiny. Úhrn zrážok v 6 km vzdialenej Tatranskej Javorine dosiahol len 9 mm, no podľa analýzy meteorologického modelu INCA a najmä podľa radarových záberov (zdroj SHMÚ) dosiahli zrážky v centrálnej časti Belianskych Tatier viac ako 80 mm/hod !!!

Búrka býva okrem prudkého lejaku sprevádzaná aj silným vetrom, nárazy vetra na AMS Stará Poľana, ktorá je od miesta nehody vzdialená približne 2km západne, dosiahli 13 m/s. Na fotkách z webkamery je vidieť silnú zrážkovú aktivitu.

Nad prístreškom sa v čase búrky vytvorili 3 až 4 bahenné prúdy, ktoré sa nižšie spojili do jedného. Ich nadmorská výška sa pohybovala od 1385 m n. m. do 1265 m n. m. Prístrešok sa v tom čase nachádzal vo výške 1125 m n. m. Vertikálne prevýšenie je teda približne 260 m. Dĺžka, ktorú bahnotok dosiahol je zhruba 625 m v najdlhšom ramene.

Porovnanie ortofoto snímok z roku 2022 (GKU) a z 12.07.2024 po nehode

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *