Počasie, sneh, lavíny (20.01.2024-26.01.2024)

Minulý víkend sa slovenský národ milovníkov zimných športov rozdelil do dvoch skupín. Tá prvá sa nachádzala na svetovom pohári v Jasnej. No a tá druhá vyrazila za slnečným počasím do našich hôr. Najmä na slnkom nesvietených orientáciách povolil betón s predchádzajúcich dní. Výsledkom bola perfektná, miestami prašanová lyžovačka.

Slnečné počasie vydržalo aj v pondelok, no prinieslo zo sebou aj veľmi silný vietor, ktorý dosahoval silu víchrice (AMS: Holý vrch 35 m/s). Výsledkom bol návrat betónu do našich hor. V utorok naše územie zažala ovplyvňovať tlaková níž, ktorá priniesla vlhký morský vzduch s dlho očakávanými zrážkami. Niektoré modely udávali prírastok cez 40 cm nového snehu. Najväčší prírastok sme zaznamenali vo Vysokých a Západných Tatrách (AMS: Žiarska chata +20 cm). Vo Fatrách to je niečo menej veselé, keďže hranica sneženia sa pohybovala okolo 1200 m n.m. Tu pripadlo max. do 10 cm nového snehu. Treba však povedať, že u nás platí staré známe. Keď sneží, tak aj fúka. Štvrtkový vietor, ktorý dosahoval silu orkánu (AMS: Zbojnícka Chata 45 m/s), sfúkol väčšinu nového snehu do pásma lesa.

Takéto počasia má za následok vyhlásenie zvýšeného lavínového nebezpečenstva (3.stupeň) pre Vysoké, Západne a Nízke tatry. Na tvrdom podklade (betóne) sú nafúkané tvrdé, vetrom ubité dosky, v ktorých sa veľmi dobre šíri napätia. Veľmi nebezpečné sú najmä miesta, kde vplyvom menšej rýchlosti vetra dochádza k ukladaniu snehovej pokrývky do vankúšov a dosiek (záveterné strany hrebeňov, miesta pod skalnými stenami a úzke žľaby). Na týchto miestach sme zaznamenali aj pád stredných a veľkých lavín:

  • VT, Skalnatá dolina, Cmiter: záveterná strana + miesto pod skalnou stenou
  • VT, Skalnatá dolina, Kartárik: úzky žľab
  • VT, Veľká studená dolina, Veľký a Malý Závrat: záveterná strana + miesto pod skalnou stenou

Snehová pokrývka je vplyvom silného vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Náveterné strany hrebeňov a hrebene sú sfúkané do tvrdého, miestami až skalnatého povrchu. V dolinách je sneh ubitý do vankúšov a dosiek. Všeobecne sa dá konštatovať, že väčšina snehovej pokrývka je sfúkaná do pásma lesa a na miesta, kde vietor poľavil na svojej intenzite. Na týchto miestach bude sneh voľný/prachový. V polohách pod 1000 m n.m. sa vplyvom vyšších teplôt a dažďa, súvislá snehová pokrývka v podstate nenachádza.

Víkend

Dva extrémy. Tak by sa dalo nazvať to, čo nás čaká cez víkend. Po piatkovom okne pekného počasia sa v sobotu opäť rozfúka severozápadný vietor o sile víchrice 38 – 44 m/s (135 – 160 km/h). Spolu s očakávanými zrážkami 30 až 40 cm nového snehu sa lavínová situácia bude značne zhoršovať. Naopak v nedeľu sa vyjasní a klesne aj rýchlosť vetra. Upozorňujeme, že najkritickejšia situácia z hľadiska pádu lavín je pár dní po snežení, čo bude práve slnečná víkendová nedeľa. Vyhlásený bude s vysokou pravdepodobnosťou tretí lavínový stupeň vo všetkých našich pohoriach. Práve pri treťom stupni je najkritickejšia situácia pre skialpinistov a turistov v zimnom období!!! Neskúseným osobám sa neodporúča pohyb mimo zabezpečených lyžiarskych tratí!!! Je potrebné sledovať aktuálny lavínový bulletín a aj sa ním riadiť 🙂 Príjemný a bezpečný víkend praje Stredisko lavínovej prevencie. Horám zdar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *