Horúci koniec februára (priebeh počasia 24.2 – 1.3.2024)

Počas celého februára píšeme v blogoch o nadpriemerných teplotách vzduchu. Koniec mesiaca nebude výnimkou, veľmi teplé – jarné počasie kulminuje a pokračovať bude aj začiatkom marca. Takmer celý týždeň prevládalo silné južné prúdenie.

Spočiatku – počas minulého víkendu (24/25) bolo trochu chladnejšie, teploty od -9 do +1°C. Od pondelka sa však postupne otepľovalo a takmer vo všetkých polohách hôr boli kladné teploty. Výnimkou ostali len najvyššie polohy Tatier (nad 2000 – 2300 m), kde mrzlo najmä v nočných hodinách. Najteplejším dňom bol štvrtok 29. február, kedy izoterma 0°C dosiahla hranicu 2600 m n.m.

Zrážky sa počas popisovaného obdobia vyskytovali najmä pondelok a utorok, a keďže boli spojené s južným prúdením, tak najmä v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre. Ich skupenstvo korešpondovalo s teplotou vzduchu, čiže snežilo striedavo v polohách nad 1800 – 2000 m n.m. Vo väčšine polôh teda pršalo.

Silné oteplenie má okrem kvality snehu najviditeľnejší efekt na celkovej výške snehu. Čím nižšie polohy, tým výraznejší úbytok snehu. Celková výška snehu sa pod hranicou 2100 m n.m. znížila o 10 až 30 cm, v polohách do 1200 sa snehová pokrývka stala nesúvislou. Samozrejme závisí to od orientácie a typu terénu..

S vývojom počasia súvisela aj lavínová aktivita. V najvyšších polohách Tatier pripadlo počas piatku a noci 23/24 do 15 cm nového snehu, no zároveň so silným vetrom. Ten previeval sneh do záveterných, najmä severných svahov, kde dosahoval hrúbku aj 50 cm. V strmých tatranských žľaboch bolo pomerne jednoduché uvoľniť si lavínu, čo sa napokon stalo aj v nedeľu, pričom lavína zasiahla nič-netušiacich skialpinistov pod Fľaškou v doline Zeleného plesa. Nehoda bola popísaná TU. Celkovo, najvýraznejšia lavínová aktivita bola v sobotu 24.2 v Nízkych Tatrách, kde deň predtým pripadlo väčšie množstvo snehu a následne sa oteplilo. Mokré lavíny a splazy sa vyskytli v mnohých strmých žľaboch centrálnej časti NT. V ďalších dňoch, ako sa postupne otepľovalo aj vy vyšších polohách, pribúdali lavíny aj v Západných a Nízkych Tatrách. Asi najviac viditeľné sa v tomto období stali kĺzavé / základové lavíny na strmých trávnatých svahoch. Klasicky vo Fatrách, v Beliankach, ale aj v Západných a Nízkych Tatrách. Podmienkou pre výskyt kĺzavých lavín je nielen silné oteplenie – premočenie snehovej pokrývky, ale aj jej celková výška. A tá je tento rok v polohách nad pásmom lesa nadpriemerná. Často dosahuje viac ako 200 cm, na záveterných miestach pod hrebeňmi miestami aj cez 300 cm.

Cez víkend očakávame naďalej nadpriemerne teplé počasie. V sobotu so zrážkami, nad 1900 m n.m. snehovými. V nedeľu polojasno až oblačno, no rozfúka sa opäť silný južný vietor. Izoterma 0°C sa bude pohybovať cca v 2000 m n.m.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *