Lavínová nehoda pod Fľaškou, Dolina Zeleného plesa

Dátum: 24.2.2024

Čas: 13:55

Na Operačné stredisko Horskej záchrannej služby je pomocou tiesňovej linky 112 nahlásený pád lavíny v doline Zeleného plesa, v lokalite zvanej pod Fľaškou. Strhnutá je skupina piatich poľských skialpinistov. Všetci sú len čiastočne zasypaní. Nahlásený je úraz 44-ročného muža so zranením nohy a chrbta a zranená ruka 14-ročného chlapca. Na miesto okamžite smeruje vrtuľník Záchrannej zdravotnej služby, na ktorého palubu pristupujú dvaja horskí záchranári. V čase príletu je zranený chlapec už na chate a tak vrtuľník z terénu evakuuje len zraneného muža. Počas medzipristátia sú obidvaja naložení na palubu a transportovaní do nemocnice.

Záber z AMS pred a po nehode

Lavína sa odtrhla vysoko v Medenej kotline. Teda skupinu skialpinistov, ktorí sa rozhodli v danom mieste skončiť a nepokračovať ďalej trafila úplne nečakane v plnej rýchlosti. Tí boli v tom čase prezutí do lyží a pripravení na zjazd.

Parametre lavíny:

  • Odtrh vo výške zhruba 2250m n.m.
  • Nános skončil v 1600m n.m.
  • Dĺžka lavíny približne 1050m
  • Výška odtrhu od 10 do 20cm
  • Šírka odtrhu 40 – 50m
  • Vertikálne prevýšenie lavíny 650m

Tento deň bol pre Vysoké Tatry vyhlásený 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Z lavínovej predpovede citujeme:

Pozor na vetrom previaty sneh na S expozíciách najvyšších polôh, v stredných polohách pozor na mokrý sneh.

V priebehu soboty bude počasie v horstvách Slovenska ovplyvňovať odchádzajúci zvlnený studený front, ktorý prinesie na mnohých miestach dážď a silný vietor. Hranica sneženia bude až 1800 m n.m. Pre Západné, Vysoké a západnú časť Nízkych Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo – teda druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Hlavným lavínovým problémom bude v najvyšších polohách vetrom previaty sneh a to predovšetkým na SZ, SV a S a V orientáciách. Na takýchto miestach sa budú nachádzať nestabilné dosky a vankúše vetrom naviateho snehu, ktoré nebudú dostatočne zviazané s tvrdou podkladovou vrstvou starého zmrznutého snehu. Uvoľnenie lavín bude možné predovšetkým na záveterných svahoch a žľaboch s veľkým sklonom. Na hrebeňoch najvyšších polôh silný vietor vytvoril mohutné preveje. Druhým lavínovým problémom pod 1700 m n.m. bude mokrý sneh, ktorý vplyvom oteplenia oťažie. Najnebezpečnejšie budú svahy s viditeľnými nátržami. Na týchto miestach sa môžu vyskytnúť v priebehu dňa aj samovoľné základové lavíny.

Lavína bola pravdepodobne uvoľnená samovoľne. Jej odtrh je veľmi vysoko, tesne pod hrebeňom medzi Lomnickým a Pyšným štítom. Je možné, že v tom čas prechádzal niekto v danom mieste po hrebeni a nevedomky zhodil kus snehu, ktorý túto lavínu uvoľnil? Každopádne skupina skialpinistov urobila veľkú chybu tým, že depo na prezúvanie si zvolili priamo v ústi dvoch žľabov a lavínových dráh. Podľa grafov a údajov z meteorologických staníc, deň predtým a priamo aj v ten deň bol zaznamenaný pomerne silný vietor, do 20m/s, aj s prenosom snehu. Teda žľab bol istotne naviaty novým snehom, ktorý nebol previazaný s podkladovou vrstvou. Orientácia svahu sedí, SSV.

Za foto ďakujeme Patrikovi Skřehotovi, operátorovi z vrtuľníka, a aj celej posádke za rýchlu a perfektnú prácu.

One thought on “Lavínová nehoda pod Fľaškou, Dolina Zeleného plesa

  1. Pingback: Horúci koniec februára (priebeh počasia 24.2 – 1.3.2024) | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *