Lavínová nehoda pod Lomnickým Štítom

Dňa 8.3.2024 krátko po poludní Operačné stredisko HZS prijalo hlásenie o troch lavínových nehodách krátko po sebe. Jednalo sa o Batizovský žľab, Goričkovu kopu a Kartárik.

Len v jednom prípade sa naozaj jednalo lavínu. Skialpinista slovenskej národnosti pri lyžovaní z Lomnického štítu spadol (podľa vyjadrenia lyžiara, pád spôsobili problémy s viazaním). Dôsledkom pádu došlo k uvoľneniu mokrej lavíny. Tá nedosahovala veľké rozmery avšak strhla lyžiara úzkym žľabom cez ľadový prah až do žľabu Kartarik.

Parametre lavíny:

  • Nadmorská výška odtrhu: 2493 m n. m.
  • Hrúbka odtrhu: 10 cm
  • Dĺžka odtrhu: 5 m
  • Sklon odtrhového pásma: 40°
  • Dĺžka lavíny: 750 m
  • Šírka nánosu: 20 m
  • Dĺžka nánosu: 70 m
  • Veľkosť lavíny podľa EAWS: 2 (stredná)

Lavínový buletín

Počas stredy a štvrtku sme najmä vo východnej časti Vysokých Tatier zaznamenali do 20 cm nového snehu, lokálne omnoho viac. Ten bol navyše uložený na veľmi tvrdom podklade, vytvorenom mínusovým teplotami s predchádzajúcich dní. Preto bol v piatok 8.3.2024 vo Vysokých Tatrách nad 2000 m n. m. vyhlásený druhý lavínový stupeň (mierne nebezpečenstvo). Hlavným lavínovým problémom bol vetrom previaty sneh.

Prečo došlo k uvoľneniu lavíny ?

Bola to kombinácia dvoch faktorov. Prvým bola snehová pokrývka. Jej horná vrstva sa vplyvom slnečného žiarenia a relatívne vysokých teplôt v popoludňajších hodinách natopila a tým pádom bola náchylnejšia na uvoľnenie. Druhým faktorom bol pád lyžiara, ktorý predstavuje veľké dodatočné zaťaženie. Lyžiar teda pri páde uvoľnil mokrú vrstvu snehu, ktorá sa postupne počas dráhy lavíny nabaľovala o ďalší sneh.

Možno konštatovať, že podmienky v tento deň boli na takýto zjazd vhodné. Lyžiar disponoval kompletnou lavínovou výbavou aj lavínovým batohom, ktorý sa mu podarilo včas aktivovať. Keby nedošlo k pádu, tento blog by pravdepodobne nikdy neexistoval. Samotná lavína mala iba malé rozmery, no vzhľadom na to že sa jednalo o mimoriadne strmý terén, pád bol relatívne dlhý. Opäť sa potvrdilo, že aj malá lavína v skalnatom teréne, môže spôsobovať negatívne dôsledky, v tomto prípade to našťastie skončilo len poranením dolnej končatiny.

Viac o záchrannej akcii TU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *