Počasie, sneh a lavíny 13-19. januára 2024

Za uplynulý týždeň sa na Slovensku vystriedalo viacero typov počasia a snehových podmienok. Najvýraznejšie u nich by sa dali zhrnúť takto:

  1. Lokálne nestabilná snehová pokrývka – Trvalá slabá vrstva pod previatym snehom
  2. Prachový sneh v severných pohoriach Slovenska
  3. Silné oteplenie
  4. Následne prudké ochladenie

1. Lokálne nestabilná snehová pokrývka / Trvalá slabá vrstva pod previatym snehom

Už počas minulého týždňa a najmä počas víkendu 13/14.1 pretrvávalo na horách MIERNE lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Napriek tomu, že situácia bola všeobecne priaznivá, na strmých svahoch rôznych expozícii bolo pomerne jednoduché uvoľniť si lavínu. Príčinou bola kritická vrstva hranatozrnného snehu, ktorý sa vytvoril na rozhraní medzi novším previatym snehom a starším podkladom počas chladných dní (8-12. januára). Výsledkom bolo viacero lavínových nehôd počas víkendu 13/14.1, predovšetkým v Západných a Vysokých Tatrách.

2. Prachový sneh v severných pohoriach Slovenska / POWDER DAY

Po prechode studeného frontu nebýva zvykom, žeby napadlo väčšie množstvo zrážok. O to zaujímavejšie preto bolo sneženie, ktoré v noci z pondelka a najmä v utorok, zachytila Orava, Západné Tatry, západ Vysokých Tatier a Malá Fatra. V tomto regióne pripadlo miestami až 40 cm nového, prachového snehu. Vietor fúkal silnejšie len na hrebeňoch, v dolinách a na svahoch bol sneh väčšinou voľný. Nastala tak (na slovenské pomery) pomerne zriedkavá situácia POWDER DAY / prašanový deň 🙂

3. Silné oteplenie

Prašan sme si dlho neužili, na ďalší deň (stredu 17.1) už fúkal silný južný vietor, ktorý neveštil nič dobré. Voľný sneh bol previevaný na severné expozície, kde ich ukladal do snehových dosiek a vankúšov. Lavínové nebezpečenstvo stúplo nad pásmom lesa na 3. stupeň (MF, ZT a VT-západ). Postupne sa otepľovalo a vo štvrtok ráno boli kladné teploty vzduchu až do výšky nad 2000 m n.m. Do toho ešte počas dňa pršalo. Nový sneh z posledného sneženia oťažel, a tam kde ho bolo viac, padal dole vo forme splazov a menších lavín. Lavínové nebezpečenstvo v spomínaných pohoriach ostávalo ZVÝŠENÉ (3).

4. Prudké ochladenie

Počasie ako na hojdačke pokračovalo aj v ďalších dňoch. V noci zo štvrtka na piatok (18/19.1) prešiel Slovenskom studený front a prudko sa ochladilo. Za pár hodín o 10 až 12 °C. Mokrý alebo vlhký sneh zamrzol, a na jeho povrchu sa vytvorila kôra rôznej tvrdosti – miestami nosná, miestami prebáravá. V polohách nad cca 2000 m n.m., kde nebolo také oteplenie a dážď, prevláda suchý, vetrom previaty sneh. Lokálne nebezpečné miesta sa nachádzajú na záveterných svahoch, pod sedlami, skalným stenami a v strmých žľaboch.

Víkend 20/21

Nadchádzajúci víkend má byť slnečný a pomerne chladný. Lavínové nebezpečenstvo je v polohách do 1900 m n.m. len MALÉ, 1. stupeň. Snehová pokrývka je v tomto pásme tvrdá až zľadovatená, cez deň južné strmé svahy mierne zmäknú. V Tatrách nad 1900 m n.m. s rastúcou výškou pribúda aj nového snehu. Ten je však rozmiestnený nepravidelne a najmä vo formách doskového snehu a vankúšov. SLN za 2.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *