Chlad praje hranáču!

Počasie, sneh, lavíny a nehody (06.01.2024 – 12.01.2024)

Prestalo pršať a začala zima. Uplynulý víkend k nám dorazil chladný arktický vzduch, ktorý stlačil teploty poriadne hlboko. Zo soboty na nedeľu sa ochladilo o 10 stupňov, čo prinieslo trošku snehu aj do nižších polôh a lyžiarske strediská opäť spustili zasnežovanie na plné obrátky. V nedeľu sme si dokonca stihli užiť aj nejaký ten oblúk v prašane. Bohužiaľ, stále to bolo s veľkou oblačnosťou a tak radšej opatrne. Od pondelka k nám začal prúdiť vyšší tlak vzduchu a začalo sa vyjasňovať. Nastali tak krásne slnečné dni, ale aj poriadne mrazivé. S touto zmenou k nám prišiel aj veľmi silný vietor o sile víchrice. Bolo zaujímavé, že fúkalo prevažne z východného smeru. To celej lavínovej situácii poriadne zamiešalo karty. V nedeľu sa jazdil prašan a v pondelok už z toho bola len vetrom naviata doska.

Na vetrom naviate dosky a vankúše sme si už ako tak zvykli, ale v kombinácii s chladným vzduchom a nízkym slnečným žiarením sa pod nimi zvyknú vytvárať nebezpečné druhy hranatozrnného snehu. Tie spôsobujú veľkú nestabilitu a časté lavíny s čiarovým odtrhom už pri malom dodatočnom zaťažení, prípadne aj samovoľné lavíny. Tých sme v našich horách zaznamenali hneď niekoľko. Ich typickým znakom sú kryhy v nánose. Takýchto vrstiev mäkkého snehu a vetrom vytvorenej dosky sa v snehovom profile striedalo niekoľko. A kým bude trvať takáto studená zima, do vtedy s nami bude v pokrývke aj hranáč.

Takéto nebezpečné podmienky priali aj lavínovým nehodám a incidentom. Bohužiaľ, v jednom prípade aj tragickým. Prvý incident sme zaznamenali v utorok v Malej studenej doline, v Mačacom kotle, ktorý vyúsťuje na hrebeň Pyšných štítov. Lyžiar, ktorý vyšliapal polovicu trasy na lyžiach a zvyšok na pešo, si pri zjazde uvoľnil takúto doskovú lavínu. Našťastie, zastal pri odtrhu a nespadol dolu spolu s lavínou. Ďalší incident sa stal pod Volou vežou, kde si jeden z trojice lyžiarov tiež odtrhol malú lavínu s podobným scenárom. O čosi dramatickejší scenár však mala štvrtková nehoda v Doline Zeleného plesa. Tu skupina troch skialpinistov vystúpila od chaty cez Fľašku do Veľkej Zmrzlej doliny. Tá bola v predchádzajúci deň prelyžovaná niekoľkými lyžiarmi. Ich smolou bolo, že pešo pokračovali po reťaziach smerom do Malej Zmrzlej doliny, kde si pod skalnou stenou, pravdepodobne v mieste, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, odtrhli doskovú lavínu, ktorá dvoch z nich strhla dolu. Jeden zastal tesne nad skalným prahom a druhý sa preletel skalnou stienkou a dopadol do Fľašky. Našťastie bez zranení. V danej lokalite sa v tom čase nachádzala skupina záchranárov HZS, ktorý boli na kynologickom školení a jeden člen Školiaceho strediska HZS, ktorý pomohol dvom skialpinistom bezpečne zostúpiť späť na chatu.

Bohužiaľ, zaznamenali sme aj tragickú nehodu. V stredu v podvečerných hodinách bol náhodným turistom na oblastné stredisko HZS do Vysokých Tatier nahlásený nález tela pod Batizovskou próbou. Podľa miesta nálezu a okolností okolo sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o pád s doskovou lavínou dolu próbou. Nebohý bol na túre sám a tak viac detailov o tejto nehode si môžeme iba domyslieť. Keďže na ďalší deň sa počasie začalo výrazne meniť a na horách sa opäť rozfúkal veľmi silný vietor, po odtrhu a ďalších stopách nezostalo nič. Keby sa telo nenašlo v daný deň, pravdepodobne by Horská služba chodila pátrať po nezvestnom, ktorý by už bol dávno zaviaty novou vrstvou snehu.

Kto nebol môže ľutovať. Vo štvrtok sa nám s pomocou @Splitboarding CZ&SK a @365.labb podarilo uskutočniť prednášku na tému LAVÍNY v Banskej Bystrici. Sme nesmierne radi za hojnú účasť, a že téma lavín vás zaujíma. Dúfame, že ste si z prednášok odniesli niečo zaujímavé a poučné. Prajeme Vám tie najkrajšie zážitky v horách a šťastné návraty domov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *