Prvý týždeň roku 2024 s viacerými lavínami.

Počasie a snehová pokrývka

Cez silvestrovský víkend sme mali v stredných polohách našich hôr okolo 1500 m ešte kladné teploty. Počas týždňa sa teplota pohybovala okolo 0°C práve v okolí tejto nadmorskej výšky. Vo vyšších polohách mrzlo celý čas. Na podhorí pretrvávali mimoriadne vysoké teploty a pod 1000 m sneh takmer úplne zmizol.

Cez naše územie prešlo od nedele viacero frontov, ktoré prinášali zrážky od západu. Najviac snehu teda pribúdalo v Západných Tatrách, na západe Nízkych Tatier a na západe Vysokých Tatier. Miestami spolu za celú periódu sneženia do 50 cm nového snehu. Smer vetra sa viac krát menil, no prevládal západný a severozápadný. Na hrebeňoch to bola silná víchrica, naše stanice namerali najviac 36 m/s (t. j. cca 130 km/h) na Holom vrchu v Západných Tatrách.

Vo Fatrách bolo tiež veľa zrážok, no tam vzhľadom na ich nadmorskú výšku šlo o zmes dážďa, mokrého snehu a v posledné dni už snežilo nad 1300 m n. m.

Na východe Vysokých a Nízkych Tatier bola situácia výrazne odlišná a počas celého týždňa tak pribudlo iba do 20 cm snehu. Napríklad na Chate pri Zelenom plese to bol iba poprašok snehu.


Záber na Belianske Tatry s minimom snehu z meteostanice na Bielom plese.

Lavínová situácia

Tento vývoj počasia viedol už v pondelok k zvýšeniu lavínového nebezpečenstva z MALÉHO na MIERNE (z 1. stupňa na 2.). Následne pri pretrvávajúcich zrážka na ZVÝŠENÉ (3.stupeň) nad 1500 m a v západných častiach Tatier. Sneh postupne pribúdal aj ďalšie dni a vo štvrtok sa pridala silná víchrica.

Zhoršenie lavínovej situácie sa potvrdilo a objavilo sa aj viacero lavín. V pondelok to bol pád s prevejom (resp. malou lavínkou) v západnej časti Vysokých Tatier z Kôprovského štítu. Ten sa skončil zranením jedného skialpinistu. Viac o nehode je popísané v samostatnom BLOGU.

Druhá lavína sa objavila vo štvrtok 4.1.2024 tiež na západe Vysokých Tatier, tento raz na obľúbenom Prednom Solisku smerom do Mlynickej doliny. Tu sa to zaobišlo bez zranení. Lavína spadla až na dno doliny. Strhnutý lyžiar ostal zhruba v strede žľabu.

Asi najväčšia lavína v tomto týždni spadla zo svahu Príslopu v Žiarskej doline, ktorá zasiahla aj cestu na Žiarsku chatu. Spadla pravdepodobne v noci zo štvrtka na piatok, keď kumulovala rýchlosť vetra. Lavína bola prehľadaná lavínovými prístrojmi a aj lavínovým psom. V lavíne sa pravdepodobne nikto nenachádzal. Z ubytovaných na chate nikto nechýba.

Lavína z Príslopu:

Ďalšia lavína sa objavila vo východnom svahu Baníkova v žľabe Ypsilon a malá lavína pod Hrubou kopou:

V Nízkych Tatrách spadla lavína z Borov:

Pozor na viacerých miestach sú vytvorené veľké preveje, hlavne na východných orientáciách. Ako napríklad na obrázku nižšie, v Jánskej doline v Nízkych Tatrách.

Predpoveď na víkend

V sobotu očakávame oteplenie, ktoré prinesie teplý front. Záporné teploty budú len vo výškach nad 1600 m. V sobotu popoludní sa ale začne opäť ochladzovať, hranica sneženia bude klesať na 800 m n. m. a v nedeľu sa definitívne ochladí už aj na podhorí. Lavínová situácia sa v sobotu nebude výrazne zhoršovať, no ostane 3. stupeň (ZVÝŠENÉ lav. nebezpečenstvo) pre vysoké polohy Západných Tatier a západu Vysokých Tatier. Inde 2. stupeň (MIERNE lav. nebezpečenstvo). Nebezpečenstvo je koncentrované na východné a juhovýchodné svahy. V nedeľu bude pribúdať najviac snehu na východnej strane Tatier, kde má pribudnúť do 20 cm.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *