Novoročný pád s prevejom na Kôprovskom štíte

Dvojica mladých poľských skialpinistov bola ubytovaná na chate pri Popradskom plese. Na Silvestra boli na túre na Žabie plesá. Na Nový rok mali v pláne vystúpiť od Popradského plesa, Mengusovskou dolinou cez Kôprovské sedlo na Kôprovský štít. Počas ich túry sa počasie začalo meniť. Prichádzal studený front spojený so silným vetrom a snežením. Popoludní vystúpili na vrchol už za zlej viditeľnosti. Pri lyžovaní z vrcholu strhol jeden z nich prevej s malou lavínkou. Mal lavínový batoh, ktorý ale nestihol aktivovať, pretože sa začal prudko kotúľať dolu svahom. Keď sa zastavil, uvedomil si, že má poranenú ruku, ale dokázal sa pohybovať. Na mieste nehody nebol mobilný signál. Vzhľadom na zlé počasie sa logicky vybrali smerom nadol do doliny. Problém ale bol, že sa nachádzali na svahu, ktorý pokračuje do Hlinskej doliny. Táto dolina je na rozdiel od Mengusovskej výrazne ďalej od „civilizácie“. Na Podbanské je to cez Kôprovú dolinu až okolo 15 km.
Medzitým ich rodinní príslušníci kontaktovali HZS.

Záchranná akcia je popísaná na stránke hzs.sk

Vývoj počasia a lavínová situácia

Pádu preveja predchádzalo vianočné oteplenie s dažďom aj vo vysokých polohách. To snehovú pokrývku premočilo, no nasledovalo ochladenie, povrch snehu zamrzol na kosť. Na tento veľmi tvrdý povrch starého snehu 1.1.2023 začalo snežiť. Bol to studený front, ktorý okrem sneženia priniesol aj silný vietor. Ten sa zmenil na severozápadný. To potvrdzujú aj zábery z kamery zo stanice v Mengusovskej doline, kde je pekne vidieť ako silný vietor odnášal nový sneh a vyfúkal túto lokalitu až na trávnatý podklad.

Záber z AMS v Mengusovskej doline predpoludním 1.1.2024

Z údajov z našej stanice na Solisku vyplýva, že prírastok snehu bol cca 20 až 25 cm počas dopoludnia 1.1.2024.

Vývoj výšky snehovej pokrývky na AMS Solisko.

Zjavný je aj nárast rýchlosti a nárazov vetra. Nárazy vzrástli z takmer bezvetria na viac ako 20 m/s (72 km/h) práve okolo poludnia, keď sa skialpinisti pohybovali už v okolí vrcholu Kôprovského štítu.

Vývoj rýchlosti a nárazov vetra na AMS Solisko.

Samotný vietor alebo samotné sneženie, nie sú jednotlivo až také nebezpečné. Nebezpečná je práve ich kombinácia, ktorá dokáže za veľmi krátky čas vytvárať snehové preveje, ktoré na tvrdom podklade veľmi zle držia.

Lavínová predpoveď popisovala na daný deň príchod frontu a tiež zvyšujúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva, čo sa v tomto prípade potvrdilo.

Záver

Na záver je potrebné dodať, že skialpinisti mali kompletnú lavínovú výbavu a aj lavínový batoh, čo je chvályhodné. Vzhľadom na zhoršujúce sa počasie si ale asi nevybrali úplne najvhodnejšiu túru na štít, ktorý má takmer 2400 m n. m. Znovu sa ukázalo, že aj pád s prevejom, prípadne malou lavínkou môže narobiť problémy v strmom a miestami skalnatom teréne. Strhnutý nie je zasypaný, ale môže si pádom spôsobiť mechanické poranenia ako v tomto prípade.

Prvotná informácia o nehode bola, že šlo o pád lavíny, preto sme sa dnes (2.1.2023) vybrali do Hlinskej doliny zmapovať prípadnú lavínu. Pre zhošujúce sa počasie sa nám nepodarilo dostať až na Kôprovský štít. Vzhľadom na to, že v závere doliny nebol viditeľný nejaký väčší nános, predpokladáme, že naozaj šlo iba o pád preveja, prípadne malej lavíny, po ktorej neostali výraznejšie stopy.

V doline to vyzeralo takto:

One thought on “Novoročný pád s prevejom na Kôprovskom štíte

  1. Pingback: Prvý týždeň roku 2024 s viacerými lavínami. | Stredisko lavínovej prevencie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *