Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 19. do 25. apríla 2014

Lavínová situácia bola počas sviatočného víkendu výrazne ovplyvnená dejmi, ktoré jej predchádzali, a to najmä prírastkami nového snehu najmä v najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier. Dňa 19.4. ešte v oblasti nad 1700 m n. m. trval stupeň č. 3 z 5-dielnej medzinárodnej stupnice lavínového nebezpečenstva, v žľaboch Vysokých a Západných Tatier všetkých orientácií sa lokálne vyskytovali menej stabilné formy snehu vo forme dosiek, vankúšov. Vo Vysokých Tatrách sme zaznamenali zvýšenú lavínový aktivitu, na centrálny dispečing HZS bola nahlásený pád lavíny väčších rozmerov v severozápadnom žľabe z Končistej, nános sa zastavil na hrane Zlomiskového Ľadového plesa. Lavína bola spustená na základe veľkého dodatočného zaťaženia, v tomto prípade skupiny skialpinistov.

Jarné počasie už zavládlo aj na horách, nočná teplota pod bodom mrazu klesala výnimočne už len v najvyšších polohách Vysokých Tatier, zrážky vo forme dažďa, mrznúceho dažďa kropili senhovú pokrývku hrebeňových partií Nízkych Tatier, vo Fatrách už môžeme hovoriť o nesúvislej snehovej pokrývke, bez lavínového nebezpečenstva.

Lavínová situácia dňa 25. 4. 2014:
Vo vysokohorskom teréne všetkých Tatier je malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1.stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne. Možné je len uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín z tepla. Situácia si stále vyžaduje znalosť lokálneho posúdenia stability snehovej pokrývky, najmä v polohách nad 2000 m n.m. v Tatrách Vysokých a Západných, v muldách, terénnych depresiách a žľaboch severných orientácií.
Tendencia lavínového nebezpečenstva: klesajúca

Počasie a snehová pokrývka:
Dnes ráno bolo na horách zamračené, teplota vzduchu sa pohybovalo od +1°C do + 14°C. Na hrebeňoch fúkal mierny až dosť čerstvý vietor premenlivých smerov. Od nadmorskej výšky 2000 m sa medzi snehom z poslednej periódy sneženia a starším snehom môže nachádzať vrstva krúpok, ktorej hrúbka sa lokálne mení, postupne sa však táto nebezpečná vrstva viaže s vrstvami susediacimi, snehová pokrývka vykazuje v skorých ranných hodinách známky jarného previazania. V nižších polohách je snehová pokrývka prevažne vlhká až mokrá, už pred poludním stráca nosné vlastnosti. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky približne 1800 m na južne a 1600 m na severne orientovaných svahoch všetkých Tatier.

Predpoveď počasia pre nadchádzajúci víkend:
Tatry budú aj naďalej vo vlhkom vzduchu, oblasť nízkeho tlaku vzduchu, ktorý sa tiahne od Británie, cez strednú Európu až nad Balkán. Zamračené, občasný dážď, stredné a vysoké polohy prevažne v oblakoch, popoludní možnosť búrok. Fúkať bude premenlivý vietor o rýchlosti do 30 km/h, teplota vo výške 1500 m n. m. 14°C.