Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 26. apríla do 2. mája 2014

Posledný aprílový víkend (26. a 27. 4.) bolo na horách väčšinou zamračené s dažďom. V pondelok sa mierne ochladilo, čo spôsobilo v najvyšších polohách Tatier zmenu dažďových zrážok na snehové. Na najvyšších vrcholoch napadlo v pondelok a v utorok niekoľko cm nového snehu. Od utorka začalo na horách ubúdať oblačnosti a v stredu a vo štvrtok bolo väčšinou jasno až polojasno. Fúkal len slabý až dosť čerstvý vietor severných smerov, ktorý spôsobil spomínané mierne ochladenie. Ale aj napriek tomu mínusové teploty sa vyskytovali len v noci v najvyšších polohách Vysokých Tatier.

Snehová pokrývka je v najvyšších polohách v skorých ranných hodinách dobre previazaná a nosná. Neskôr v priebehu dňa pri oteplení sa stáva mokrou až kašovitou. V stredných polohách je snehová pokrývka už aj ráno prevažne mokrá až kašovitá. Snehová pokrývka sa stáva v týchto polohách nesúvislou. Súvislá pokrývka sa nachádza už len od výšky približne 1900 m na južne a 1700 m na severne orientovaných svahoch Tatier.

V stredných a vysokých polohách Tatier aj napriek ubúdajúcemu snehu naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom teréne. Možné je aj uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín z tepla. Stredne veľké alebo veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Situácia si stále vyžaduje znalosť lokálneho posúdenia stability snehovej pokrývky, najmä v polohách nad 2000 m n.m. v muldách, terénnych depresiách a žľaboch hlavne severných orientácií. Tendencia lavínového nebezpečenstva je klesajúca.

V sobotu 3. mája 2014 sa presunie od západu nad Slovensko zvlnený studený front. Spočiatku bude na horách polooblačno, postupne cez deň veľká oblačnosť a na viacerých miestach dážď,prehánky, aj búrky. Fúkať bude len slabý premenlivý, popoludní prevažne severný vietor 4 až 9 m/s, v stredných polohách slabý, popoludní postupne severný až severovýchodný vietor 5 až 11 m/s. Vo vysokých polohách bude fúkať mierny premenlivý vietor. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 8° C. V noci zo soboty na nedeľu bude na horách veľká oblačnosť a miestami dážď, prehánky, od nadmorskej výšky cca 1300 m sneženie. Cez deň predpokladáme zmenšovanie oblačnosti a ojedinele prehánky, od cca  1400 m snehové. Bude silno veterno, hlavne do 1500 m n m. Ochladí sa.
2. mája 2014 skončilo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby s pravidelným denným vydávaním informácie o lavínovej situácii v sezóne 2013/2014. Lavínová informácia bude vydaná už len v prípade výraznejšej zmeny situácie na horách.

Milan Lizuch
Foto: Archív SLP
Predpoveď počasia: SHMÚ