Priebeh počasia od 3. do 9. mája 2014

Začiatok mája sa na horách niesol stále v znamení typického aprílového počasia. Striedali sa teplotne nadpriemerné úseky s jasným a slnečným počasím s búrkami, prehánkami a miestami dokonca so snežením. Najintenzívnejšie ochladenie sme zaznamenali v noci z pondelka na utorok (5. – 6. mája). Teplota vzduchu klesla miestami až na -8,5°C. Záporné teploty sme zaznamenali však aj na podhorí a v dolinách. V stredu (7. mája) sa nad naše územie začal presúvať výraznejší front, ktorý sa prejavil v nižších polohách prehánkami a dažďom, v polohách nad 1700 m n. m. sa tekuté zrážky začali meniť na pevné a do rána 8. mája pripadlo v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier približne 10 cm nového snehu (Lomnický štít 11 cm, Kasprov vrch 12 cm). V najvyšších hrebeňových partiách Nízkych Tatier sme zaznamenali poprašok nového snehu. Teploty však rýchlo stúpli nad 0°C aj v týchto polohách, čo spôsobilo, že tento nový sneh sa veľmi rýchlo začal aj topiť.

Aj v piatok (9. mája) sme vo vrcholových partiách Tatier zaznamenali nový sneh (Lomnický štít 3 cm, Kasprov vrch 10 cm, Chopok poprašok nového snehu), napriek tomu, že minimálne nočné teploty vzduchu klesli v týchto polohách pod bod mrazu iba tesne. Vzhľadom na predpoveď počasia však môžeme očakávať, že celková výška snehovej pokrývky bude naďalej klesať. Najbližšie sneženie sa však môže objaviť už v nedeľu večer. Týka sa to však opäť už iba najvyšších polôh Vysokých, Nízkych a Západných Tatier.

Snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre stabilizovaná. V stredných polohách má už iba charakter nesúvislej snehovej pokrývky. Súvislejšie snehové plochy sa nachádzajú už iba v najvyšších polohách Tatier, približne od nadmorskej výšky 1700 m n. m. Povrch snehovej pokrývky je zrána zmrznutý a nosný, v priebehu dňa vlhne a stáva sa mokrým až kašovitým.. V priebehu dňa sa pri oteplení môžu vyskytnúť splazy alebo malé lavíny z vlhkého a mokrého snehu. Pohyb v žľaboch a muldách (najmä so severnou orientáciou) si však miestami stále vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Cez víkend očakávame naďalej podobný ráz počasia. V sobotu bude prevažne malá oblačnosť, na podhorí ojedinele hmlisto. Fúkať bude iba slabý vietor, prevažne západných smerov, s rýchlosťou do 25 km/hod. Teplota v stredných polohách (1500 m n. m.) by sa mala pohybovať okolo 10°C, v najvyšších polohách Vysokých Tatier očakávame približne 2°C. V nedeľu bude oblačnosť postupne od západu narastať a prejaví sa aj prehánkami, prípadne intenzívnejším dažďom.

2. mája 2014 skončilo Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby s pravidelným denným vydávaním informácie o lavínovej situácii v sezóne 2013/2014. Lavínová informácia bude vydaná už len v prípade výraznejšej zmeny situácie na horách.

Jozef Richnavský
Foto: Archív SLP
Predpoveď počasia: SHMÚ