Mimoriadne teplá, ale intenzívna lavínová sezóna 2023/2024

Je druhá polovica mája a v najvyšších polohách je stále ešte množstvo snehu, no s kľudom môžeme povedať, že zimná sezóna je už za nami. Tak ako každý rok, sme si pre vás pripravili prehľad toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v našich horách, čo sa týka snehu a lavín počas uplynulej zimy. Bola to extrémne nevyrovnaná sezóna, o niečo kratšia ako zvyčajne, ale napriek tomu sa toho dialo veľa. Mali sme tu množstvo lavínových nehôd, základové lavíny, mokré lavíny, veľké lavíny, ktoré opäť zasiahli prístupové cesty k chatám aj obdobia relatívneho kľudu s betónovým snehom. Začnime ale postupne od jesene.

Novembrový začiatok zimy

V sezóne 23/24, zima do našich hôr zavítala o niečo skôr. Zimné podmienky prevládali v podstate od začiatku novembra, no na prvú „lavínovku“ to ešte nebolo. Situácia sa však zmenila 12.11.2023. Snehová nádielka k nám dorazila od severozápadu (ako inak). V najvyšších polohách Tatier bol preto vyhlásený 1. lavínový stupeň. Celková výška snehovej pokrývky miestami dosahovala do 50 cm snehu. V našich horách bol dokonca dostatok snehu aj na prvé lyžiarske vychádzky sezóny. Zaznamenali sme dokonca aj prvé mechanicky uvoľnené lavíny v Západných a Nízkych Tatrách. Našťastie bez zranení. 27.11.2023 bola dokonca prvý krát v sezóne vyhlásená lavínová „trojka“ v Západných Tatrách .

Premenlivý december

V prvom decembrovom týždni sa objavil výrazný föhnový efekt, ktorý prinieslo teplé južné prúdenie. Asi najvýraznejšie sa prejavil vo Vysokých Tatrách, kde sa napríklad v Javorovej doline v nadmorskej výške 1534 m n. m. behom jednej hodiny oteplilo o 10°C. Konkrétne z -4,7°C na 5,3°C. Tento efekt spôsobil výrazné sadnutie snehovej pokrývky a do našich hôr priniesol mrholenie, dážď a následne aj mrznúci dážď a poľadovicu. Následne sa opäť prudko ochladilo a teplota klesla na -13°C. Snehovú pokrývku to najskôr premočilo a následne na to zmrazilo. Vytvorila sa tak pomerne silná kôra. Počas oteplenia sme zaznamenali aj niekoľko malých mokrých lavín. Nasledovalo sneženie opäť z juhu. Pripadlo od 10 cm do 20 cm nového voľného snehu, ktorý napadol najmä v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre. Vysoké Tatry si z tejto nádielky odniesli najmenej, do 10 cm. Zaznamenali sme viacero malých lavín z nového snehu.

Skorý príchod zimy so sebou priniesol aj lavínové nehody. V druhom decembrovom týždni sme jednu zaznamenali v Západných tatrách zo Salatína do Salatínskej doliny, kde si dvojica vystupujúcich skialpinistov uvoľnila doskovú lavínu. Šťastím v tomto prípade bolo, že nános sa mal kde rozliať. Tým pádom ostali obaja strhnutí na povrchu nánosu bez zranení. Ďalšiu sme zaznamenali vo Vysokých Tatrách zo Sedla nad Červeným žľabom smerom do Mlynickej doliny. Taktiež sa jednalo o dvojicu skialpinistov. Do žľabu nalyžovali postupne „jeden po druhom“. Zhruba po 150m prvému v žľabe masa snehu podrazila lyže, následkom čoho začal nekontrolovane padať dolu žľabom. Počas pádu stihol aktivovať lavínový batoh. Dĺžka pádu bola zhruba 300m. Aj v tomto prípade ostal postihnutý na povrchu, avšak čiastočne zasypaný s poranením kolena. Tieto zranenia si vyžiadali zásah HZS spolu s VZZS. Viac tu. Snehu ďalej postupne pribúdalo a sneženie vyvrcholilo 24.12. na Štedrý deň, no hneď na druhý deň začalo výrazné Vianočné oteplenie.

Relatívne chladný január

Hneď v prvom týždni roku 2024 sme zaznamenali viacero lavín. Lavínové dianie sa sústredilo do Západných Tatier. Najväčšia svojím rozsahom bola lavína v Žiarskej doline zo svahov Príslopu. Predchádzalo jej sneženie, ktoré s prestávkami trvalo 4 dni. Na Žiarskej chate pribudlo spolu 30 cm snehu a na vyššie položených staniciach v Západných Tatrách aj 60 cm snehu. Dôležitým faktorom bol aj vietor, ktorého nárazy kulminovali práve v noci zo 4.1. na 5.1. Na Žiarskej chate dosiahli nárazy až 20 m/s (72 km/h), čo je na túto lokalitu veľmi veľká hodnota. Na najbližšej vrcholovej stanici na Holom vrchu sme dokonca zaznamenali 35 m/s (126 km/h).

Lavína z Príslopu:

V polovici januára ku nám dorazilo chladné, arktické, ale slnečné počasie, ktoré spôsobilo, že sa hlavne vo vyšších polohách vytvorili vrstvy hranatozrnného snehu. Prevládal lavínový problém, trvalá slabá vrstva . Na túto vrstvu pribudol ďalší sneh ufúkaný do dosiek. Objavilo sa viacero lavínových incidentov s ľuďmi. Prvý incident sme zaznamenali v Malej studenej doline, v Mačacom kotly, ktorý vyúsťuje na hrebeň Pyšných štítov. Lyžiar, ktorý vyšliapal polovicu trasy na lyžiach a zvyšok na pešo, si pri zjazde uvoľnil doskovú lavínu. Našťastie, zastal pri odtrhu a nespadol dolu spolu s lavínou. Ďalší incident sa stal pod Volou vežou, kde si jeden z trojice lyžiarov tiež odtrhol malú lavínu s podobným scenárom. O čosi dramatickejší scenár však mala nehoda v Doline Zeleného plesa. Tu skupina troch skialpinistov vystúpila od chaty cez Fľašku do Veľkej Zmrzlej doliny. Ich chybou bolo, že pešo pokračovali po reťaziach smerom do Malej Zmrzlej doliny, kde si pod skalnou stenou, pravdepodobne v mieste, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, odtrhli doskovú lavínu, ktorá dvoch z nich strhla dolu. Jeden zastal tesne nad skalným prahom a druhý sa preletel skalnou stienkou a dopadol do Fľašky. Našťastie bez zranení. V danej lokalite sa v tom čase nachádzala skupina záchranárov HZS, ktorí pomohli dvom skialpinistom bezpečne zostúpiť späť na chatu.

Bohužiaľ sme zaznamenali aj tragickú nehodu. 10. januára v podvečerných hodinách bol náhodným turistom na oblastné stredisko HZS do Vysokých Tatier nahlásený nález tela pod Batizovskou próbou. Podľa miesta nálezu a okolností okolo sa s najväčšou pravdepodobnosťou jedná o pád s doskovou lavínou dolu próbou. Nebohý bol na túre sám a tak viac detailov o tejto nehode si môžeme iba domyslieť.

Koniec januára poznačila aj druhá smrteľná lavínová nehoda vo Veľkej Fatre, viac sa o nej môžete dočitať v samostatnom blogu: https://blog.laviny.sk/?p=11585

V januári to neboli iba mechanicky uvoľnené, ale spadlo aj väčšie množstvo samovoľných lavín, mimo iné aj lavína, ktorá opäť zasiahla cestu na Žiarsku chatu. 28.1.2024 podobne ako v minulej sezóne to bolo z masívu Baranca (z Čiernych stien).

Extrémne teplý február

Prvé februárové dni mali ešte zimný charakter, no postupne sa otepľovalo. Nulová izoterma (nadmorská výška v ktorej je 0°C) sa vyšplhala nad 2000 m n. m.. Viac krát sa objavil dážď aj vo vysokých polohách. Na podhorí sneh úplne zmizol. Snehových zrážok bolo menej a boli viazané len na vyššie tatranské polohy nad 1700 – 2000 m n. m.. Zaznamenali sme viacero základových lavín, najväčšie z nich v Malej Fatre. Odtrhy dosahovali výšku aj niekoľko metrov. Mokré lavíny a základové lavíny sa vyskytovali v minulosti najmä koncom zimy (v marci, apríli a máji). Zima 2023/2024 ale ukázala, že v budúcnosti to už asi bude bežné aj vo februári. Veľmi teplé obdobia miestami striedali trochu chladnejšie a napríklad v noci z 23. na 24. februára pripadlo do 15 cm nového snehu, no zároveň so silným vetrom. Ten previeval sneh do záveterných, najmä severných svahov, kde dosahoval hrúbku aj 50 cm. V strmých tatranských žľaboch bolo pomerne jednoduché uvoľniť si lavínu, čo sa napokon stalo aj v nedeľu, pričom lavína zasiahla nič-netušiacich skialpinistov pod Fľaškou v doline Zeleného plesa. Nehoda bola popísaná TU

V marci mimoriadne teplo pokračovalo

Teplé počasie malo výrazný vplyv na snehovú pokrývku, dá sa povedať že to bol „HNOJ“, premočený v celom profile a prebáral sa až na tvrdý podklad. Platilo, že nad 1500 m n. m. snehová pokrývka stále dosahovala nadpriemerné hodnoty. Najviac snehu mali Západné, Vysoké a Nízke Tatry. Vo Fatrách už takmer úplne zmizol. Do stredných a nižších horských polôh zavítala jar. Vlastne podľa priebehu teplôt a počasia tá jar akoby tu bola už celý teplý február. Suchý sneh nám vydržal už len v najvyšších polohách Tatier (cca od 1900 m n. m.) a na severne orientovaných vysoko položených svahoch, žľaboch a muldách.

Aprílový návrat zimy

Posledný marcový víkend sa niesol v znamení extréme vysokých teplôt. Tie vyvrcholili v pondelok 1. apríla. Napríklad na Bielom plese vo výške 1580 m n. m. teplota dosiahla viac ako + 16 °C. Nad Žabími plesami v Mengusovskej doline vo výške 2195 m n. m. to bolo okolo + 6°C. Boli to naozaj extrémne hodnoty pre koniec marca a začiatok apríla. V utorok 2.4. sa nám konečne ochladilo a teploty klesali pod bod mrazu aj v stredných polohách. Pribudlo do 35 cm nového snehu v polohách nad 1300 m n. m., snežilo dokonca aj na podhorí. Ochladenie ale nebolo dlhé, opäť sa oteplilo na pár dní. 15-teho apríla podvečer sa na slovenské hory vrátila zima. Nasledujúce dni klesala teplota vzduchu hlboko pod -10°C a vo vysokých polohách pripadlo sumárne 10 až 30 cm snehu. No nebol to posledný výstrel zimy.

Počas ďalšieho týždňa (20-26. apríla) sa zima prejavila snežením ešte výraznejšie. Prvá vlna začala počas víkendu a v pondelok (20-22.4) kedy na horách pripadlo 10 až 25 cm. Druhá, podobne intenzívna vlna, súvisela s príchodom zrážok od juhu. Tie boli spočiatku dažďové až do 1800 m n. m., no postupne (24/25) sa hranica sneženia znižovala až na 800 m n. m. Na horách pripadlo ďalších 10 až 30 cm snehu. Do nižších pohorí (Fatry) sa vrátila zima a do Malej Fatry dokonca aj lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Vo Veľkej Fatre trvala súvislá snehová pokrývka len krátkodobo.

Silné oteplenie v poslednom aprílovom týždni spôsobilo rýchle topenie snehovej pokrývky a 2.5.2024, sme ukončili pravidelné vydávanie lavínových správ pre sezónu 2023/2024.

Celkové zhodnotenie

Podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu sa zima 2023/2024 (klimatologicky sa zima ráta od 1.12. po 29.2.) zaradila medzi najteplejšie zimy na Slovensku. Priemerná teplota dosiahla 2,2 °C. Tohtoročný február sa stal najteplejším posledným zimným mesiacom v histórii meteorologických meraní na Slovensku, pričom jeho priemerná teplota bola + 6,1 °C! Čo sa týka zrážok, tu ide taktiež o značný posun od normálneho priemeru.

Výška snehu v sezóne bola výrazne závislá na nadmorskej výške. Na podhorí a v polohách pod 1200 m n. m. bola mimoriadne slabá, čo si môžete všimnúť aj na grafe výšky snehu v Jasnej (1185 m n. m.), kde snehová pokrývka trvala o takmer dva mesiace kratšie ako je priemer (1972-2011), úplne sa sneh roztopil na začťiatku marca, keď mala jeho výška dosahovať maximum.

Keď sa pozrieme na stredné polohy, napríklad na Štrbské pleso, tak to už bolo lepšie v januári tam výška snehu bola dokonca nadpriemerná. Situácia sa tiež zmenila vo februári a sneh nám zmizol o cca mesiac skôr ako priemer. Jeho maximum tiež bolo posunuté o cca mesiac skôr.

Vo vysokých polohách, na príklade Chopku je zjavné že vo vysokých polohách nad 2000 m, išlo o mimoriadne bohatú zimu, čo sa týka snehu a v maxime to bolo cca dvojnásobne viac ako priemer. To súviselo s mimoriadnymi zrážkami a tým, že v najvyšších polohách bolo síce tiež mimoriadne teplo, no stále to bolo dostatočne nízko na to aby to boli prevažne snehové zrážky.

Lavínové nebezpečenstvo

Trvanie vydávania lavínového nebezpečenstva bolo rovnako dlhé ako minulú sezónu ale iba vo vyšších pohoraich (Nízke, Západné, Vysoké Tatry). Vo Fatrách to bolo výrazne kratšie, hlavne na jar. Odlišnosťou od minulej sezóny bola absencia 4-tého stupňa (veľkého lavínového nebezpečenstva). Po väčšinu sezóny prevládalo MIERNE lav. nebezpečenstvo (2. stupeň).

Napriek tomu sme zaznamenali výrazný nárast počtu lavínových incidentov (nehôd). Ich počet sa zvýšil z 23 na 35. Najviac ich počet narástol v Západných Tatrách z 5 na 12. Absolútnym rekordérom bola Salatínska dolina, kde ich bolo až 5. Táto dolina je ľahko dostupná z lanovky a objavili ju aj naši susedia z Poľska, ktorých je tam čoraz viac.

Obetí lavín v porovnaní s minuloročnou, rekordnou sezónou ubudlo. Obete boli naštastie iba dve. Počet zranených bol ale veľmi podobný ako v minulej sezóne.

Lavínová sezóna ako celok bola veľmi nevyrovnaná, no zato veľmi intenzívna vo všetkých smeroch.

Okrem diania v samotných horách sme sa snažili venovať prevencii aj mimo nich. Podarilo sa nám aj vďaka naším fanúšikom (https://www.instagram.com/splitboarding_cz_sk/ a https://www.smopaj.sk/sk) zorganizovať dva prednáškové večery pre verejnosť v Liptovskom Mikuláši a Banskej Bystrici, kde sme sa venovali lavínam. Účasť bola hojná (viac ako 100 účastníkov), čo nás veľmi teší. V sezóne nechýbala ani inštruktáž pre verejnosť v Jasnej v Nízkych Tatrách, kde bola kapacita bleskurýchle naplnená.

Venovali sme sa opäť aj sociálnym sieťam a po krádeži nášho účtu na instagrame sa nám podarilo vytvoriť nový profil https://www.instagram.com/lavinova_prevencia/ , ktorý si už našiel viac ako 7000 sledovateľov. Pokračovali sme aj v písaní blogov, ktoré mali až 117 000 zobrazení za minulý rok. Tiež sa nám podarilo spustiť nový web laviny.sk .

V neposlednom rade sme sa venovali aj záchrannej a pátracej činnosti. Všetky aktivity spojené s využitím dronov v HZS zabezpečuje tiež Stredisko lavínovej prevencie. Od roku 2023, to bolo mimo iné až 20 pátracích akcií v zimnej aj letnej sezóne vo všetkých pohoriach Slovenska a niekedy aj mimo nich.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *