Ukončenie vydávania lavínového bulletinu 2023/2024

2.5.2024, Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby ukončuje pravidelné vydávanie lavínových správ pre sezónu 2023/2024. Silné oteplenie v posledných dňoch spôsobilo rýchle topenie snehovej pokrývky. Tá sa nachádza už iba vo vysokých polohách cca nad 1700 m n. m. v závislosti od orientácie a tvaru terénu.

Napriek tomu, že Stredisko lavínovej prevencie lavínový stupeň nevydáva, vo vyšších polohách Tatier je stále dosť snehu. Prevládajú jarné podmienky s firnovým snehom, preto sa najmä v popoludňajších hodinách môžu vyskytnúť lavíny z mokrého snehu. Situáciu priebežne sledujeme a v prípade výrazných zmien ju budeme aktualizovať tu, na našom blogu. Meteoúdaje, ktoré pre Vás zbierame, môžete naďalej sledovať na našom meteoportáli. Výstrahy na horách sledujte na stránke hzs.sk.

Aktuálny pohľad na hory z webcam HZS, 2.mája 2024 :

Zaletnenie zimnej výbavy

Prinášame pár rád na čo nezabudnúť :

  • lavínový hľadací prístroj – nezabudnite z neho vybrať batérie – aj moderné alkalické batérie dokážu vytiecť, zkorodovať a poškodiť Vám prístroj.
  • lavínová sonda – odporúčame Vám prekontrolovať skladanie a rozkladanie, všetky spoje a hľadať praskliny. Počas letnej sezóny uskladnite sondu v dobre vetranom priestore na miesto bez priameho slnečného žiarenia.
  • lavínová lopata – odporúčame prekontrolovať miesto, kde sa násada vkladá na porisko – hľadajte prítomnosť prasklín či iných vád. Počas letnej sezóny uskladnite aj lopatu v dobre vetranom priestore na miesto bez priameho slnečného žiarenia.
  • lavínový batoh. V prípade, že vlastníte elektronický lavínový batoh odporúčame Vám ho na letnú sezónu nabiť na skladovaciu kapacitu (podľa údajov výrobcu), ak takúto kapacitu výrobca neudáva, odporúčame nabiť na 75%. Výrazne tým predĺžite životnosť akumulátorov. U mechanických lavínových batohov Vám odporúčame prevážiť náplne a overiť si ich naplnenie. Prekontrolujte všetky tiahla, upínania a batoh uskladnite v dobre vetranej miestnosti na miesto bez priameho slnečného žiarenia.
  • lyžiarky – vyberte si papuče, umyte ich a nechajte vysušiť. Uskladnite ich taktiež v dobre vetranom priestore
  • lyže – nezabudnite si na leto navoskovať sklznicu, zabránite jej vyschnutiu. Je vhodné si voskom zaliať na letnú sezónu aj hrany, čím zabránite ich korózii.
  • stúpacie železá – teraz je ideálny čas nabrúsiť si zodraté mačky či skontrolovať ich upínanie
  • lekárnička – prekontrolujte si jej obsah a expirovaný obsah vymeňte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *