Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 13. február 2014

Sneženie z 12. na 13. februára bolo na horách pomerne intenzívne. Za posledných 24 hodín sme zaznamenali od 10 do 26 cm nového snehu. Toto sneženie výnimočne nebolo spojené so silným vetrom a sneh z tohto sneženia sa rozmiestnil relatívne rovnomerne. Vo vyšších polohách Tatier, najmä na svahoch so severozápadnou, severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa sa však napriek tomu sformovali málo stabilné snehové vankúše a dosky. Aj z tohto dôvodu bolo v nadmorských výškach nad 1600 m n. m. vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka bola, najmä v dopoludňajších a poludňajších hodinách, na mnohých miestach len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavín bolo možné už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä v strmom, exponovanom teréne.

Mäkká dosková lavína uvoľnená snoubordistom vo Východnom derešskom kotli

Mäkká dosková lavína uvoľnená snoubordistom vo Východnom derešskom kotli

Pekné, slnečné počasie vylákalo hneď zrána mnohých lyžiarov a snoubordistov do voľného terénu. Žľaby na severnej strane Chopku a Derešov boli dnes často lyžované, napriek zvýšenému lavínovému nebezpečenstvu, vyhlásenému na dnešný deň. Už ráno sme pozorovali v oblasti derešských žľabov viacero väčších lavínových odtrhov a nánosov, ktoré boli prisypané novým snehom. K ich uvoľneniu došlo teda pravdepodobne 12. februára v popoludňajších, alebo večerných hodinách. Približne v čase 9:30 si slovenský snoubordista uvoľnil pomerne veľkú mäkkú doskovú lavínu. Pri schádzaní sa dostal do strmého exponovaného úseku vľavo (pri pohľade zhora) od Retranslačného žľabu. Tento úsek schádzal hranením, čím vytvoril veľké dodatočné zaťaženie na málo stabilnú snehovú pokrývku. Lavínový odtrh dosahoval dĺžku približne 100 m a priemernú výšku 40 až 70 cm, miestami aj viac. Celá lavína mala približne 310 m. Strhnutý snoubordista nemal žiadnu lavínovu výbavu (vyhľadávač, lopatka, sonda, lavínový batoh). Našťastie sa mu aktívnym pohybom v lavíne podarilo ostať na jej povrchu. V nánose bol iba čiastočne zasypaný a s kamarátskou pomocou sa z lavíny dostal bez ujmy na zdraví.

Krátko na to si v tejto lokalite (Východný derešský kotol) uvoľnili ďalší dvaja lyžiari podobnú, ale menšiu lavínu. Lavína sa uvoľnila v spodnej časti žľabu po tom, ako do kritického miesta nalyžovali dvaja lyžiari súčasne. Opäť išlo o veľké dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky. Uvoľnená lavína mala približne 90 m, dĺžka jej odtrhu bola približne 30 m. Jeden zo strhnutých lyžiarov aktivoval lavínový batoh, ktorý mu pomohol a udržal sa na povrchu lavínového nánosu. Uvoľnená lavína našťastie nemala veľké rozmery, aj preto ostal iba čiastočne zasypaný aj druhý lyžiar (bez lavínového batohu).

Obe lavínové nehody z dnešného dňa dopadli šťastne, avšak poukazujú na hrubé nerešpektovanie základných pravidiel pri lyžovaní vo voľnom teréne.
 Upozorňujeme všetkých na dodržiavanie základných zásad pri lyžovaní vo voľnom teréne !
Jednou zo základných zásad je dodržiavanie bezpečnostných rozostupov pri lyžovaní. V strmých exponovaných pasážach, najmä pri zvýšenom lavínovom nebezpečenstve, sa lyžuje po jednom. Až po tom, ako je prvý lyžiar na bezpečnom mieste pod žľabom, môže sa do neho pustiť ďalší lyžiar. Minimalizuje sa tým strhnutie celej skupiny, prípadne ohrozenie lyžiarov nachádzajúcich sa v dráhe lavíny pod žľabom. Dôležité je mať pri sebe povinnú lavínovú výbavu (vyhľadávač, lopatka, sonda), veľmi užitočný je aj lavínový batoh. Pozri video

V dnešný deň sme očakávali aj uvoľňovanie spontánnych splazov a malých lavín. Tie sa vyskytli najmä v poludňajších hodinách na južných, slnkom osvietených svahoch.
V Malej a Veľkej Fatre sme zaznamenali do 20 cm nového snehu. V dôsledku podpriemernej celkovej výšky snehovej pokrývky hrozí iba mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, najmä nad hranicou lesa (1 300 m n. m.). Tendencia lavínového nebezpečenstva na piatok je zotrvalá.

text: Jozef Richnavský
foto: archív SLP