Priebeh počasia od 8. do 14. februára 2014

Konečne zima na horách !

Po teplom a trochu upršanom víkende sme v pondelok 10. februára ráno zaznamenali príchod zimy do našich hôr. Ochladilo sa a dážď prešiel do sneženia. V Tatrách v noci z nedele na pondelok napadlo do 20 cm nového snehu, vo Fatrách do 15 cm. Bol to zatiaľ najväčší prírastok snehu za 24 hodín v roku 2014! silný vietor sneh ukladal veľmi nerovnomerne a v náveterných svahoch sa začali ihneď vyskytovať nebezpečné snehové útvary – dosky a vankúše.

Utorok slabé sneženie ďalej pokračovalo, ale v stredných a nižších polohách Tatier a v celých Fatrách sa postupne menilo opäť na dážď, ktorý bol miestami až intenzívny. V Jasnej sme v stredu ráno namerali za 24 hodín až 25,5 mm zrážok, ale zasa len dažďových. Zmena prišla v stredu popoludní, keď sa ochladilo a dážď vystriedalo sneženie. Vo štvrtok ráno sme už v Jasnej namerali 15 cm nového snehu. Podobne to bolo aj v ostatných pohoriach.

Za poslednú periódu sneženia (posledné 3 dni) napadlo v Tatrách od 20 do 45 cm nového snehu, vo Fatrách od 10 do 20 cm. prírastok nového snehu spôsobil hlavne vo štvrtok 13. februára 2014 zvýšenú lavínovú aktivitu (viď. predchádzajúce blogy), počas ktorej sme zaznamenali množstvo spadnutých stredne veľkých a malých lavín zapríčinených veľkým dodatočným zaťažením lyžiarov a snowboardistov. Niekoľko samovoľných splazov a malých lavín sa vyskytlo len na extrémne strmých svahoch. Väčšie samovoľné lavíny sme ale nezaznamenali.

V piatok 14. februára 2014 bolo ráno na horách bolo zamračené so slabým snežením, na mnohých miestach hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -9° C (Lomnický štít) do 1° C. Fúkal dosť čerstvý až silný vietor západných a severných smerov s rýchlosťou do 50 km/hod. Nový sneh je rozmiestnený relatívne rovnomerne. Vo vyšších polohách Tatier, najmä na svahoch so severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa ešte z predchádzajúceho sneženia nachádzajú menej stabilné snehové vankúše, dosky a preveje. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá, ale ešte stále podpriemerná.

V sobotu by malo byť na horách jasno až polojasno, ráno na podhorí ojedinele hmla, najmä zo severovýchodnej strany Tatier. Fúkať bude západný vietor, na podhorí 3 až 6, v stredných a vysokých polohách, najmä na hrebeňoch 6 až 11 m/s (do 40 km/hod.). Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 1° C. V nedeľu bude Polojasno, popoludní od západu pribúdanie oblačnosti a k večeru ojedinele slabé zrážky.

V piatok 14. februára 2014 v nadmorských výškach nad 1600 m n. m. vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých miestach len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä v strmom, exponovanom teréne. Možné je aj uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Tieto sa môžu vyskytnúť najmä v poludňajších a skorých popoludňajších hodinách. V žľaboch so severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa stále nachádzajú menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje z nafúkaného snehu. Snehová pokrývka je stále veľmi nerovnomerne rozmiestnená, dôležité je lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky. V Nízkych Tatrách sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala a lavínové nebezpečenstvo kleslo na mierne, čo je 2. stupeň z medzinárodnej stupnice. Uvoľnenie lavín je však možné pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. V Malej a Veľkej Fatre je nad hranicou 1300 m n. m. tiež mierne lavínové nebezpečenstvo. Tendencia lavínového nebezpečenstva na nasledujúce dni je zotrvalá.

Milan Lizuch
Foto: Archív SLP