Návrat zimy trval iba krátko (počasie, sneh, lavíny 30.3. – 5.4.)

POČASIE

Posledný marcový víkend sa niesol v znamení extréme vysokých teplôt. Tie vyvrcholili v pondelok 1. apríla. Graf nižšie zobrazuje priebeh teplôt z Vysokých Tatier. Na Bielom plese vo výške 1580 m n. m. teplota dosiahla viac ako +16 °C. Nad Žabími plesami v Mengusovskej doline vo výške 2195 m n. m. to bolo okolo +6°C. Sú to naozaj extrémne hodnoty pre koniec marca a začiatok apríla. V utorok 2.4. sa nám konečne ochladilo a teploty klesali pod bod mrazu aj v stredných polohách. Ochladenie však vydržalo iba do stredy 3.4. a postupne sa opäť teplota zvyšovala.

Víkend a pondelok neboli iba v znamení extrémnych teplôt ale aj extrémnych rýchlostí vetra. Najvyššie rýchlosti v nárazoch sme namerali hlavne na severnej strane Vysokých Tatier. Na Zamrznutom plese v Bielovodskej doline to bolo až 48,5 m/s !!! (174.6 km/h). Nárazy nad 40 m/s sme zaznamenali aj na Ľadovom plese vo Veľkej Studenej doline. Na poľskej strane Tatier dokonca víchrica lámala stromy, ktoré padali aj na značkované chodníky a cesty v podhorí, kde to komplikovalo dopravu.

https://zakopane.wyborcza.pl/zakopane/7,179294,30847925,zakopane-nie-zyje-kobieta-na-ktorej-samochod-przewrocilo-sie.html

Nárazy vetra na Ľadovom z Zamrznutom plese vo Vysokých Tatrách:

SNEH

Počas víkendu a ešte aj v pondelok sa vplyvom vysokých teplôt sneh topil. Zároveň pokračoval aj prísun saharského piesku. Ten vytvoril na povrchu snehu súvislú tmavú vrstvu. Z pondelka na utorok prišila zmena a pribudlo do 35 cm nového snehu v polohách nad 1300 m n. m., snežilo dokonca aj na podhorí.

Vo vysokohorskom teréne boli teda viditeľné veľké farebné kontrasty medzi novým a starým snehom. Počas týždňa tento nový sneh postupne sadal a rýchlo sa topil. V polohách do 1500 m sa do dnešného dňa takmer úplne roztopil. Pekným príkladom je Krížna, výška snehu na grafe nižšie, kde je pekne viditeľné, že z utorňajších 36 cm to bolo dnes (piatok 5.4.) už iba 6 cm.

Krížna (Veľká Fatra)

Dereše (Nízke Tatry)

LAVÍNY

Lavínová aktivita mokrých a kĺzavých lavín vrcholila cez víkend. Na videu nižšie je lavína zo soboty zo Soliskového sedla.

Utorok sa charakter lavín zmenil a problémom bol nový sneh. Objavila sa samovoľná lavína na severe Západných Tatier zo žlabu Y, zo Salatína. Vo Vysokých Tatrách sa objavovali trhliny v snehu.

Na obrázkoch nižšie:

Neskôr počas týždňa už opäť dominovali mokré lavíny. Počas celého týždňa bolo v Tatrách MIERNE lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň). Vo Fatrách väčšinou MALÉ (1. stupeň).

PROGNÓZA NA VÍKEND

Cez víkend bude pokračovať otepľovanie. Sobota bude ešte zamračená s možným slabým dažďom. Hroziť budú teda mokré lavíny. Bude 2. stupeň lavínového nebezpečenstva vo Vysokých a Západných Tatrách, vo Veľkej Fatre už nebude vyhlásené lavínové nebezpečenstvo, pretože tam je už iba nesúvislá snehová pokrývka. V Malej Fatre bude 1. stupeň (malé). Nedeľa bude už slnečná a ešte teplejšia. To spôsobí ešte rýchlejšie topenie a premočí snehovú pokrývku ešte do väčšej hĺbky. Odporúčame preto skorý ranný nástup na túru, keď je sneh ešte stuhnutý.

Stanica Žobrák (Malá Fatra) porovnanie 2. apríl vľavo, 5. apríl vpravo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *