Leto?

Počasie sneh a lavíny 6.4.2024 – 12.4.2024

Dňa 9.4.2024 vystúpila teplota v poludňajších hodinách v Liptovskom Mikuláši na 25,8°C. To znamená, že tento deň bol označený za letný deň. Nezvyčajne vysoké teploty panovali počas celého uplynulého týždňa aj v horstvách Slovenska. Na grafe nižšie si môžeme všimnúť, že ani jeden deň počas týždňa nemrzlo vo výške 2190m n.m. Konkrétne na AMS v Lomnickom sedle.

Lomnické sedlo - teplota vzduchu

Takýto teplý vzduch mal výrazný vplyv aj na výšku snehovej pokrývky. Napríklad na AMS Dereše klesla o vyše 80cm za jeden týždeň. Výrazný úbytok snehu bol aj na ďalších staniciach, kde ešte zostala aspoň trocha snehu. Značný vplyv na topenie má aj samotný povrch snehu. Na ten sa počas týždňa dostal opäť Saharský piesok, ktorý ho zafarbil do žlta. Ten slnečné lúče priťahuje viac ako biely povrch, ktorý ich viacej odráža. No nič to nemení na veci, že vysoké kladné teploty aj počas noci sneh naďalej premáčajú.

Pohľad na Dereše v Nízkych Tatrách. Za týždeň klesla výška snehu približne o 80 cm.

Výrazné oteplenie má vplyv aj na výraznú lavínovú aktivitu. Počas týždňa sa objavovali väčšie aj menšie mokré a základové lavíny. Niektoré z nich, napríklad tá z Derešov v Nízkych Tatrách, spadli počas noci. Sneh je premočený v celom profile a keďže absentujú nočné mrazy, môžeme hovoriť o bežnom jave. Najvýraznejšia aktivita bola zaznamenaná na východných svahoch, kde je po zime ešte stále pomerne veľa snehu. V tých najteplejších dňoch bol 2. lavínový stupeň vyhlásený už aj v doobedňajších hodinách. Vo Fatrách je snehová pokrývka značne nesúvislá a tak Stredisko lavínovej prevencie v týchto pohoriach prestalo vydávať lavínový stupeň. Zostali nám tak už iba Tatry.

Nadchádzajúci víkend sa bude niesť ešte v znamení letných teplôt. No od začiatku budúceho týždňa príde výrazná zmena. Vyzerá to na návrat zimy! Podľa aktuálnych predpovedí klesne teplota vzduchu v priebehu pár dní o viac ako 20 stupňov. To bude mať za následok kompletné zmrznutie snehovej pokrývky. Očakávané sú aj snehové zrážky. Otázka je koľko ich bude. No keďže napadnú na tvrdý až ľadový povrch, očakávame, že tvrdá bude aj lavínová situácia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *