Zima vracia úder

Aj tak by sa dal zosumarizovať tento týždeň. Ešte minulí víkend Lomničák dával +5°C a väčšina z nás rozmýšľala pri balení do hôr, či jedna vrstva na sebe nie je veľa a aké najtmavšie sklo na okuliare doma máme. Zvyšok outdoorových nadšencov skúšal, ako veľmi majú rozladené prehadzovačky na bicykloch, po prípade ako veľmi zabudli liezť na skalách po zime.

Staré čínsko-tatranské príslovie hovorí:

„V živote sú len tri istoty. Platenie daní, smrť a že raz udrie severozápad. A ten udrel v pondelok.“

Počasie

Posledný blog sa začínal vetou: „Dňa 9.4.2024 vystúpila teplota v poludňajších hodinách v Liptovskom Mikuláši na 25,8°C.“ Dnes, teda 19.04.2024, bolo nameraných 3,5°C. Toto ochladenie má na svedomí studený morský vzduch, ktorý na naše územie prúdi od severozápadu. Ochladzuje sa v podstate kontinuálne od pondelka. Dnes ráno bolo na Lomnickom štíte takmer -15°C. Silný severozápadný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval cez 30 m/s v spojení so snehovými zrážkami, vygumovali pomyselnú bodku za zimou, ktorú už mnohí z nás urobili po minulotýždňovej teplárni.

Snehová pokrývka

Ako býva v horách zvykom, každá výrazná zmena počasia sa prejaví aj na lavínovej situácií a snehovej pokrývke. Tá bola v posledných týždňoch vplyvom plusových teplôt premočená v celom profile a nasiaknutá vodou. V skratke HNOJ. Teraz? Jedným slovom BETÓN. Voda zmrzla a sneh je tak na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Takéto ochladenie má aj svoje pozitíva. Prinieslo so sebou snehové zrážky. Tie sú väčšinou vplyvom silného vetra veľmi nerovnomerne rozložené a sfúkané na záveterné strany hrebeňov. Avšak v najvyšších polohách sa nachádza voľný prachový sneh. Vieme, aj my sme chceli firn, ale tak máme prašan. Cesta za ním je síce strasti plná a často krát vyžaduje kombináciu prezúvania, nosenia a bicyklovania, ale kto chce nájde :). Najväčší prírastok nového snehu je vo Vysokých Tatrách. Do 15 cm, miestami ho môže byť nafúkané omnoho viac.

Porovnanie snehovej pokrývky vo VT, MSD.

Lavíny

Silná lavínová aktivita, ktorá bola tvorená prevažne mokrými a základovými lavínami sa výrazne stabilizovala. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov a úzke žľaby. Obzvlášť na týchto miestach sa môžu nachádzať tvrdé dosky, ktoré sú uložené na tvrdom podklade. Hrozia malé a stredné lavíny, ktoré predstavujú riziko v kombinácií s terénnymi pascami (skalný prah, hustý les, terénna depresia).

Víkend

Na naše územie bude naďalej prúdiť studený vzduch, avšak severozápadné prúdenie vystrieda juhozápadne. Počas celého víkendu očakávame snehové zrážky od cca 1200m n.m. Najviac tento-krát bude dopriate Nízkym Tatrám, kde sa pravdepodobne zvýši lavínové nebezpečenstvo na mierne. V ostatých pohoriach … uvidíme. Treba sledovať laviny.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *