Počasie, sneh a lavíny 23.03.-29.03.2024

V závere marca zima v našich horách ustúpila do vyšších nadmorských výšok. Niet sa čo diviť, meteorologická jar začína mesiacom marec a jar astronomická začína v deň jarnej rovnodennosti, ktorá tento rok nastala 20. marca. Predošlý mesiac február bol v priemere zhruba tak isto teplý ako najteplejší doposiaľ zaznamenaný marec na území Slovenska. A tento marec tiež ašpiruje na rekordéra v najvyšších hodnotách teploty vzduchu.

Avšak minulý víkend to tak teplo nevyzeralo ani na horách, ani v podhorí. Počasie si zrejme ešte chcelo ako tak napraviť svoju reputáciu prechodom výrazného studeného frontu.

V noci zo soboty na nedeľu sa ochladilo a po dlhej dobe padal sneh vo výšškach nižších ako 1000 m n.m. Zaznamenali sme 5 až 15 cm nového snehu, ktorý bol samozrejme ihneď premiestňovaný silným západným až severozápadným vetrom do záveterných žľabov a múld.

záznamy z automatickej meteorologickej stanice pri Chate pod Soliskom – AMS Solisko, 1820 m n.m.

Typicky zimné podmienky vo vysokých výškach pretrvali v pondelok aj v utorok. Markantným lavínovým problémom bol vetrom previaty sneh, vyhlásený bol II. stupeň lavínového nebezpečenstva.

Už v utorok sa rozfúkal silný vietor z južných smerov, ktorý začal nanovo premiestňovať ešte voľný sneh vo vysokých výškach nad morom. Dobre viditeľný je úbytok snehu zo zvyšujúcim sa vetrom pri Zamrznutom plese vo Vysokých Tatrách.

AMS Zamrznuté pleso, 2070 m n.m.

V južnom vetre samozrejme prichádza aj teplý vzduch, ktorý nám robí z relatívne nového snehu „lepidlo, čalamádu a neskôr kôru“. Vo štvrtok a piatok v noci prechádzali dva oklúzne fronty so zrážkami najprv dažďovými, potom snehovými. Viď teplota vzduchu a výška snehu v Žiarskej doline.

AMS Pod Hrubou kopou, 1804 m n.m.

Tam kde relatívne nový, voľný sneh ešte neoťažel od tepla, silný vietor ho previeva na sever (pozri). Pozor, na niektorých miestach ho ukladá na vrstvu krúpok (pozri), tie sú obzvlášť nebezpečné, pod snehovou doskou fungujú ako guličkové ložisko! Odporúčame vykopať si profil snehu a vykonať test stability.

Vo výškach zhruba nad 1800m n.m. vidno ako tu v predošlých mesiacoch snežilo a v stredných polohách pršalo. Zatiaľ čo vo vysokých polohách je snehu nadpriemerne veľa, nižšie už nie je sneh takmer žiadny. Preto pre Veľkú Fatru a lúčanskú časť Malej Fatry už týždeň nevyhlasujeme žiadne lavínové nebezpečenstvo. Nastávajúci víkend bude pretrvávať silné južné prúdenie čím sa bude teplota vzduchu držať stále veľmi vysoko nad nulou. Do veľkonočného pondelka budú nižšie položené svahy vyzerať ako po poriadnej oblievačke. Na nasledujúcich záberoch z našich meteo staničiek vidno veľké rozdiely medzi pohoriami.

Peknú Veľkú noc a príjemné jarné lyžovačky praje kolektív Strediska lavínovej prevencie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *