Nadpriemerne teplý februárový týždeň poznačený lavínovou nehodou

Ešte začiatkom týždňa to vyzeralo tak, že zima je ešte ako tak v plnom prúde. Naopak stred a záver bol poznačený prílevom vlhkého a teplého vzduchu. Zima si dala pauzu. Teploty vystúpili v nižších a stredných horských polohách nad bod mrazu. Miesto sneženia pršalo a sneh sa nám pred očami strácal rýchlosťou svetla. Nulová izoterma (nadmorská výška v ktorej je 0°C) sa v sobotu vyšplhala nad 2000 m n. m.. Snehových zrážok bolo tento týždeň minimum a boli viazané len na vyššie tatranské polohy nad 1700 – 2000 m n. m..

Lavina v Spálenej doline, Západné Tatry. (Piatok 9. 2. 2024)

Ešte aj to málo snehu čo napadlo bolo buď mokre, alebo neustálym vetrom prefukované do snehových dosiek a vankúšov. Výstrahy na silný vietor až víchricu nad pásmom lesa boli skôr pravidlom ako výnimkou. Noc zo soboty na nedeľu bola poznačená zmenou prúdenia na juhozápadné, ktoré prinieslo so sebou intenzívnu zrážkovú činnosti do Nízkych Tatier ( Jasná 75,8 mm/24hod, SHMÚ). Úhrn je to naozaj zaujímavý. Veľká škoda, že väčšina spadla v podobe vody a snežilo len naozaj v najvyšších polohách.

Základové lavíny na travnatých svahoch fatranských. (Sobota 10. 2. 2022)

Lavínová aktivita bola zaznamená ku koncu týždňa, kedy kulminovalo oteplenie. Sneh aj vo vyšších polohách bol premáčaný a oťažieval. V Malej Fatre sa vyskytlo niekoľko základových lavín, prevažne na trávnatých svahoch. Najviac lavín padalo v severnej časti Západných Tatier. Jedna dokonca ohrozila dvoch skialpinistov smerujúcich pešo k vrcholu Slatín cez žlab Vidličku. V horných partiách tesne pod hrebeňom sa pod skialpinistami uvoľnila mokrá dosková lavína ktorá ich strhla. Lavína si našťastie okrem niekoľkých mechanických poranení a stratených lyží nevyžiadala žiaden ľudský život. Strhnutí skialpinisti si dokázali samostatne pomôcť a zostúpiť na ďalšie ošetrenie. Lavína bola ešte intenzívne prehľadávaná záchranármi HZS až do večerných hodín pre prípad, že by sa náhodou ešte niekto mohol nachádzať v nánose.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *