Nadpriemerne teplý február pokračuje.

Počasie

Podmienky v tomto týždni boli výrazne ovplyvnené teplým a daždivým počasím ešte počas minulého víkendu. Teploty boli kladné aj vo vysokých polohách. Snežilo len v polohách nad 1700 m n. m. Najviac zrážok spadlo v Nízkych Tatrách. Z nedele na pondelok až okolo 70 mm. V ostatných pohoriach to bolo výrazne menej. Teploty okolo nuly ale spôsobili, že sneh sa dobre previazal s podkladom (mokrý sneh sa dobre „prilepil“). Najchladnejšie bolo po vyjasnení zo stredy na štvrtok v noci. Cez deň naopak teploty rástli. Takéto striedanie kladných a záporných teplôt aj vo vysokých polohách je typické pre jarné mesiace, napríklad koniec marca a apríl. Vietor sa po víkende ukľudnil. Štvrtok a piatok nastalo takmer bezvetrie, ktoré je pre túto zimnú sezónu vzácne.

Grafy teploty vzduchu, slnečného žiarenia, výšky snehu a rýchlosti a nárazov vetra na stanici Solisko vo Vysokých Tatrách.

Snehová pokrývka

Počas víkendu bola snehová pokrývka vplyvom dažďa premočená až do úrovne 1700 – 1800 m n. m. Vplyvom postupného striedania kladných a záporných teplôt sa sneh premenil na tzv. FIRN. Prachový sneh sa udržal už iba na severných stranách pohorí vo vysokých nadmorských výškach. Hranica súvislej snehovej pokrývky stúpla až na cca 1200 m n. m. Na podhorí a v kotlinách sa sneh už úplne roztopil.

Lavíny

Lavínová situácia sa výrazne menila. Ešte počas víkendu sme zaznamenali viacero samovoľných základových lavín, takmer vo všetkých lavínových pohoriach. Najväčšia z nich bola asi v Malej Fatre z masívu Malého Kriváňa, kde bol odtrh vysoký okolo 3m. Počas týždňa sa situácia postupne stabilizovala. Lavínové nebezpečenstvo je prevažne mierne (2. stupeň). Zaznamenali sme iba jednu malú lavínku, ktorú spustili ľudia. Bolo to v doline Zeleného lesa nad Flaškou, nikto nebol strhnutý, lavína odišla lyžiarom pod nohami. Práve v podobných lokalitách na severe, sa ešte stále môžu nachádzať nebezpečné dosky a vankúše s TRVALOU SLABOU VRSTVOU, hranatozrnného snehu.

Prognóza na víkend

Počasie sa po slnečných dňoch zmení, pribudne oblačnosť a zrážky, rozfúka sa vietor severných smerov. Zrážok nebude veľa. V sobotu očakávame cca 5 mm. Bude to zväčša mrholenie alebo dažďové prehánky. Hranica sneženia bude vysoko (cca 2000 m n. m.). Lavínovým problémom bude teda MOKRÝ SNEH. Na severe TRVALÁ SLABÁ VRSTVA a vyskytnúť sa môžu aj základové lavíny z KĹZAVÉHO SNEHU. V nedeľu sa situácia zlepší, malo by sa objaviť aj slnko a opäť sa ochladí, hranica 0 °C bude na úrovni cca 1300 m n. m. Lavínové nebezpečenstvo bude prevažne mierne (2 stupeň), to však tiež netreba podceňovať.

One thought on “Nadpriemerne teplý február pokračuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *