Priebeh počasia a snehové podmienky od 30. novembra do 6. decembra 2013

Cez víkend (30. 11. – 1.12.) sa na horách vytvorili podmienky pre výrazne inverzné počasie. Nízka oblačnosť sa držala približne do nadmorskej výšky 1500 m n. m. Vo vyšších polohách prevládalo jasné a slnečné počasie so slabým vetrom a výbornou dohľadnosťou. Podobný ráz počasia prevládal aj počas prvej polovice týždňa, od pondelka do stredy. Prejavila sa taktiež teplotná inverzia, pri ktorej teplota vzduchu na podhorí a v dolinách dosahovala ráno hodnoty od -6°C do -10°C, kým teplota vzduchu vo vyšších nadmorských výškach a na hrebeňoch hôr sa pohybovala od -1°C do -5°C. Fúkal prevažne slabý až mierny vietor západných až severozápadných smerov s rýchlosťou do 25 km/hod.
Druhú polovicu týždňa výrazne poznamenal príchod studeného, veterného a najmä na severe Slovenska aj zasneženého počasia. Nad naše územie začal prenikať zo severozápadu studený arktický vzduch až zo zaľadneného Severného ľadového oceánu. Prvú výraznejšiu topografickú bariéru pre neho predstavoval práve Karpatský oblúk. Prienik arktického vzduchu sa najintenzívnejšie prejavil najmä v noci zo štvrtka (5.12.) na piatok (6.12.). Výrazne sa ochladilo, teplota vzduchu v najvyšších polohách klesla až na -18°C. Za 24 hodín pripadlo od 5 do 25 cm nového snehu. Toto sneženie však bolo sprevádzané mimoriadne silným vetrom, ktorý najmä na hrebeňoch hôr dosahoval miestami silu mohutnej víchrice (Lomnický štít 48 m/s, Skalnaté pleso 40 m/s, Chopok 33 m/s, Jasná 20m/s). Vo vysokohorskom prostredí Vysokých, Západných a Nízkych Tatier a taktiež v Malej a Veľkej Fatre bola dokonca na túto noc vyhlásená meteorologická výstraha 3. stupňa pre mimoriadne silný vietor. V piatok ráno sa vietor čiastočne utíšil, avšak na hrebeňoch hôr stále dosahoval krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 25 – 35 m/s (do 125 km/hod). Aj počas dňa sme zaznamenali slabé, miestami aj silné sneženie. Celkový prírastok nového snehu síce nie je veľký, avšak v kombinácii s mimoriadne silným vetrom, ktorý toto sneženie sprevádza, dali predpoklad pre zvýšenie lavínového nebezpečenstva na mierne, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice pre oblasť Vysokých a Západných Tatier. Nový sneh je veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Vplyvom vetra je previevaný na záveterné svahy (najmä svahy s východnou orientáciou) a do záveterných žľabov a múld, kde sa ukladá do formy málo stabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od 10 do 70 cm. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách a to najmä na veľmi strmých svahoch s trávnatým, alebo hladkým skalným podkladom. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy z voľného snehu. V Nízkych Tatrách sa nebezpečné, málo stabilné snehové vankúše a preveje vytvorili hlavne v blízkosti hlavného hrebeňa, najmä na severne a východne orientovaných svahoch. Týka sa to najmä lokalít nad 1600 m n. m. Pre oblasť Veľkej a Malej Fatry platí malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Za posledných 24 hodín tu napadlo do 10 cm nového snehu. Ten bol previevaný najmä na svahy s východnou orientáciou. Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín.
Pri očakávanom snežení, ktoré bude neustále sprevádzať silný severozápadný vietor, je tendencia lavínového nebezpečenstva v najbližších dňoch rastúca.
Lavínové nebezpečenstvo má vo všetkých pohoriach výrazne lokálny charakter!
To treba zohľadniť pri výbere trasy a vyhýbať sa potenciálne nebezpečným lokalitám a útvarom, ako sú snehové preveje, vankúše a dosky. Vo vysokohorskom prostredí panujú zimné podmienky, čomu by mala zodpovedať aj výstroj a výzbroj.
Cez víkend očakávame oblačné a zamračené počasie so snežením, prípadne snehovými prehánkami. Stále sa bude ochladzovať, teplota vzduchu v najvyšších polohách môže klesnúť až na -20°C. V nedeľu na poludnie by sa malo začať mierne otepľovať, očakávame premenlivú oblačnosť a občasné sneženie s menšou intenzitou.
text: Jožo Richnavský
foto: archív SLP, Pavol Gavlák