Lavínová aktivita z 26. februára 2013

26. februára 2013 Stredisko lavínovej prevencie vyhlásilo vo všetkých pohoriach na Slovensku z rána mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice) a na popoludnie zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň). Dôvodom boli nižšie nočné teploty, ktoré čiastočne stabilizovali snehovú pokrývku. Jasný deň s veľkým slnečným žiarením spôsobil podľa predpokladu zníženie stability snehovej pokrývky. Na strmých svahoch (nad 30 st.) sa po ich osvietení začali spontánne uvoľňovať najskôr gule a hrudy, neskôr splazy, malé lavíny až stredne veľké lavíny.

Lavíny sme zaevidovali takmer vo všetkých pohoriach. V Centrálnom žľabe Príslopu v Žiarskej doline v Západných Tatrách spadla o 11. hod. najskôr lavína, ktorá zastala medzi vodopádmi. Jej dĺžka bola 800 m. Takmer o 2 hodiny neskôr spadla v tom istom žľabe ešte z vyšších polôh spadla lavína, ktorej začiatok nánosu sa nachádza už pod Šarafiovým vodopádom. Jej dĺžka je 1400 m. Menšie lavíny spadli aj vo vedľajších žľaboch a v dolinách.

Vedľa Francúzskej muldy nad Skalnatým plesom vo Vysokých Tatrách predpoludním spadla stredne veľká lavína, ktorej nános zastal hneď vedľa odjazdovej zjazdovky zo Skalnatého plesa. Uvoľnenie tejto lavíny spôsobilo dodatočné zaťaženie snehovej pokrývky lyžiarom na strmom svahu, čoho dôkazom sú stopy prichádzajúce  a odchádzajúce z lavíny. Záchranári nános lavíny prehľadali pomocou lavínových prístrojov a lavínových psov. V nánose nikoho nenašli. V Žiarskej doline spadla v tento deň aj ďalšia lavína. Uvoľnili ju po dodatočnom zaťažení dvaja skialpinisti, keď natraverzovali do svahu Plačlivého. Našťastie po páde lavíny ostali na jej povrchu bez zranení.

Foto: Archív SLP
Milan Lizuch