Priebeh počasia od 9. do 15. fabruára 2013

Počas víkendu (9. – 10. február 2013) sme zaznamenali slabé až mierne sneženie pri teplotách okolo -10°C. Snehová pokrývka sa čiastočne stabilizovala a lavínové nebezpečenstvo kleslo z veľkého (4. stupeň) na zvýšené, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice.V pondelok nás potešila takmer 30 cm výška nového, veľmi vzdušného prachového snehu, ktorý sľuboval najlepšie podmienky na lyžovanie počas tejto zimy. Sprevádzalo ho však zamračené počasie spojené s hmlou, ktorá sa na hrebeňových partiách a na podhorí držala miestami aj celý deň. Zvýšené lavínové nebezpečenstvo potvrdila aj dosková lavína zo suchého snehu, uvoľnená zo svahov Rákoňa v Západných Tatrách. Čelo nánosu tejto lavíny sa oprelo až o múry Ťatliakovej chaty v Roháčskej doline. Viac info tu: Ťatliakova chata zasiahnutá lavínou.
V pondelok a utorok sme zaznamenali aj niekoľko suchých základových lavín na svahoch Sinej, v sedle Machnatô a v oblasti nad Zapačom v Demänovskej doline v Nízkych Tatrách. Záporné teploty (-15 až -5°C) priali vyznávačom lyžovania vo voľnom teréne až do stredy (13. február), kedy sa výrazne oteplilo, prachový sneh zvlhol a snehová pokrývka výraznejšie sadla. Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí pretrvávalo zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň).Veľké množstvo nového snehu z poslednej periódy sneženia bolo vplyvom prevládajúceho južného prúdenia previevané na záveterné strany, predovšetkým do žľabov a múld so severnou, severovýchodnou a severozápadnou orientáciou. Na týchto svahoch sa sformovali nebezpečné  snehové vankúše, preveje a taktiež tvrdšie snehové dosky.
Výrazné oteplenie v stredu sa prejavilo na postupnej stabilizácii snehovej pokrývky, hlavne v nižších nadmorských výškach. V Nízkych Tatrách a v Malej a Veľkej Fatre kleslo lavínové nebezpečenstvo vo štvrtok na mierne (2. stupeň). Opäť však bolo prevažne zamračené a na mnohých miestach celodenná hmla.
V piatok (15. február) sa po dlhom čase ukázalo slnko. Najmä vo vyšších nadmorských výškach bolo hlavne doobeda polojasno až jasno. Lavínová situácia sa stabilizovala a vo vysokohorskom prostredí všetkých pohorí na Slovensku prevládalo od piatku mierne lavínové nebezpečenstvo. Nebezpečná snehové dosky sa však stále nachádzajú, najmä na svahoch so severnou orientáciou. Plán výstupu, aj zostupu si treba precízne naplánovať tak, aby sme sa vyhli potenciálne nebezpečným miestam.
foto: archív SLP

text: jr