Lavínová nehoda 15.02.2018 Veľký Gápeľ (aktualizované 20.2.2018)

Po niekoľkých sneženiach pribudlo od 10.2. do 15.2.2018 v Ďumbierskej časti Nízkych Tatrách do 15 cm nového snehu. V Kráľovohoľskej časti pribudlo do 40 cm. V pohorí sa navyše nachádzal volný prachový sneh z predchádzajúceho týždňa. Problém nastal keď sa objavil vietor. Ten vytvoril nebezpečné snehový dosky a vankúše. Teplota sa stále pohybovala pod bodom mrazu čo neumožnilo stabilizáciu snehovej pokrývky.

Dňa 15.02.2018 sa na južnej strane Nízkych Tatier v oblasti pod Veľkým Gápľom nachádzalo viacero skupín skialpinistov s rôznymi skúsenosťami a vedomosťami. V jednej skupine bol aj horský vodca. Skupiny boli rôzne vybavené. Skúsení skialpinisti sa rozhodli lyžovať rebrom dole, v bezpečnejšom teréne. Jeden skialpinista však zišiel z bezpečnej trasy do kotla, kde si uvoľnil lavínu o 13:04. Tá mala v laminárnej fáze doskový charakter, nižšie v pásme lesa prachový charakter a veľmi veľkú rýchlosť. Nakoľko odtrh mal relatívne veľkú dĺžku (cca 160 metrov), jednalo sa o značnú masu snehu. Terén sa v nižších častiach mení na úzky žľab, a tak sa sneh nánosu nemal kam rozliať – vytváral terénnu pascu. Čelo lavíny preto dosahovalo výšku 4 m, nános mal dĺžku 200 m. V zovretí snehu zostal skialpinista bez akejkoľvek lavínovej výbavy, a tak bola jeho lokalizácia obtiažna.

2018-02-15 Situácia tesne po nehode

Nákres lavínovej nehody pod Veľkým Gápľom

Lavínu spozoroval profesionálny člen Horskej záchrannej služby o 13:04. Spočiatku však nebolo jasné či bol niekto zasiahnutý. Záchranná akcia sa rozbehla hneď ako bolo jasné že je niekto zasypaný v nánose. Na mieste začali všetci svedkovia s prehliadkou lavíniska a sondážou. O súčinnosť bola požiadaná vrtuľníková zdravotná záchranná služba, ktorá na lavínisko transportovala o 13:55 psovodov  so psami. 13:59 pes označil miesto zasypaného no nepodarilo sa nasondovať zasiahnutého. Na mieste bol aj druhý pes ktorý označil miesto o niečo vyššie a tam sa podarilo zasypaného dohľadať sondou. Osoba sa nachádzala v 2,5 metrovej hĺbke. V tom istom čase bolo mobilizované ECMO ( mimotelový obeh ), nakoľko sa predpokladalo podchladenie. 14:50 bola osoba vykopaná bez známok života. Bohužiaľ obeť nemala dýchaciu dutinu a tak mala minimálne šance na prežitie.

V priebehu zimy 2017/2018 je to už druhá osoba, ktorej mohla život zachrániť lavínová výbava. Priamo na lavínisku sa nachádzal dostatočný počet skúsených osôb, ktoré by v prípade možnosti použitia ich lavínového prístroja mohli rýchlo a efektívne zachrániť zasypaného zo smrteľného zovretia snehu. Neopatrnosť a absencia kompletnej lavínovej výbavy si opäť vyžiadala tú najkrutejšiu daň.

Martin Buliak, Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *