Z extrémneho tepla naspäť do zimy. (1.4.2017 – 7.4.2017)

Komentár k lavínovej situácii, snehu  a počasiu od prvého apríla do 5.4.2017 hovoril nasledovné: “Na horách trvá veľmi teplé až extrémne počasie, je prevažne jasno v noci z 1.4. na 2.4. dokonca ani v tých najvyšších polohách nermzlo”. Nepribúdal žiadny nový sneh a ten, čo bol mizol dolova pred očami. Lavínová aktivity už utíchla, nakoľko vrcholila ešte pred víkendom Bokov a čo malo spadnúť z tepla popadalo. V sobotu 1.apríla sme však mohli zažiť výborné lyžiarske podmienky vo VT na svahoch orienovaných západne, odtopených horných sedem čísel, homogénna snehová pokrývka a zjazd zo Svišťového kotlinkou pod Sivým sedlom bol dvojoblúkový:)

Od 2.4. v noci začal prebiehať poctivý stabilizačný cyklus nočného premŕzania a denného odtápania pobrchu snehovej pokrývky,  3-4 dni sme mohli zažívať v skorom dopoludní klasické firnové lyžovanie, okolo poludnia bol tento už mokrý a na neprelyžovaných lokalitách bo sneh v celom svojom profile premočený, nenosný. Súvilsá snehová porývka sa nachádzala zhruba od 1600 m n.m. VT a Západné Tatry boli charakteristické jarnými až letnými klimatickými dejmi. Znovu sa potvrdil trend minulých sezón v zmysle “zo zimy rovno do leta” Situáciia vo Fatrách už nenasvedčovala lavínovému nebezpečenstvu, od 1.4. vo Veľkej a od 3.4.2017 aj v Malej Fatre lavíny nehrozili, tz., že množstvo snehovej pokrývky bolo malé, hovorím  o tzv. nesúvislej snehovej pokrývke.

Nízke Tatry boli celú zimu z hľadiska snehovej pokrývky podpriemerné, doslova najmenej snehu bolo práve v tomto pohorí, nakoľko sa zo SZ prúdením celú zimu vysnežovali po Fatry ZT a VT.

Od 4.4. však začal nastupovať studený front zo SZ a priniesol so sebou zníženie minimálnych teplôt v celom profile našich hôr, od plus nuly na Lomnickom štítte v noci na druhého apríla až po dnešných -11°C. Tento jav spôsobil spolu so zrážkymi vo forme snehu prírastky nového snehu a za poslednú periódu sneženia (48 hodín) pribudlo v NT do 20 cm prachového snehu, v Malej Fatre do 20 cm, vo Veľkej Fatre v hrebeňových partiách do 15 cm vždy na trávnatý podklad. Vo VT  a ZT do 30 cm v stredných a vyšších polohách vetrom formovaného snehu, závaternými sú V, JV, J orientácie. Sneh je niekde vyfúkaný do ľadu, niekde je však formovaný do dosiek, prevejov a vankúšov rôznych kvalít, veľkostí aj viac ako 1 m hrúbky väčšinou v odtrhových pásmach žľabov, múld, sediel. Lavínová situácia má výrazne lokálny charakter, schopnosť posúdiť stabilitu snehovej pokrývky lokálne ako aj využitie defenzívnych stratégii pri plánovaní túr v tomto prostredí vysoko odporúčame!

Prognóza na víkend: takmer identické počasie s dnešným, lavínovú situáciu budeme pre vás sledovať a aktualizovať zajtra ráno, v nedeľu by sa malo trošku “vytrhať” a reálne uvidíme, čo spôsobil vietor so snehovými zrážkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *