Priebeh počasia od 29. marca do 5. apríla 2013

Počas predĺženého veľkonočného víkendu (29.3. až 1.4.) bolo väčšinou zamračené so zrážkami, na začiatku ešte snehovými, ktoré postupne pri oteplení zo soboty na nedeľu prešli do dažďových. Z nedele na pondelok sa opäť ochladilo a znova začalo snežiť. Za túto periódu sneženia napadlo od 20 do 60 cm. Fúkal prevažne mierny až dosť čerstvý vietor južných a západných smerov, ktorý sneh poprevieval na záveterné strany (prevažne severné a severovýchodné). Vplyvom vetra je snehová pokrývka rozložená veľmi nerovnomerne. Miestami je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad. Inde sa zasa vytvorili snehové záveje, dosky a vankúše. Vplyvom spomínaného oteplenia a dažďa a následného ochladenia sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala (Snehové profily a testy stability od 1. do 5. apríla 2013). V najvyšších polohách Tatier sa na jej povrchu nachádza 10 až 30 cm nového suchého snehu, ktorý je na ojedinelých strmých svahoch len čiastočne previazaný s podkladom. Súvislá snehová pokrývka je vo všetkých polohách, od podhoria až po hrebene a postupne sadá. Na hrebeňoch sú veľké nebezpečné preveje.

Počas víkendu predpokladáme, že bude spočiatku zamračené a občasné sneženie, okolo cca 700 m dážď, dážď so snehom. V priebehu soboty by mali zrážky ustávať a oblačnosť by sa mala tiež čiastočne zmenšovať. Vo vysokých polohách v sobotu k večeru b& malo byť už polooblačno. Fúkať bude prevažne severný vietor 3 až 7 m/s, vo vysokých polohách západný s rýchlosťou 6 až 11 m/s (do 40 km/hod.). Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m vystúpi na -3° C. V nedeľu by malo byť oblačno, miestami až polooblačno, ojedinele so snehovými prehánkami.
Lavínová aktivita
Počas sviatkov bolo v našich horách zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V piatok 29. marca v popoludňajších hodinách  si pri zjazde zpod vrcholu Veľkého Choča dvaja skialpinisti odtrhli doskovú lavínu. Dĺžka jej dráhy bola asi 300 m. Našťastie skončili bez zranení na jej povrchu.

V nedeľu 31. marca spadla lavína aj na atypickom svahu vo Veľkom Sokoli v Slovenskom raji. Zasiahla a úplne zasypala českú turistku, ktorú z lavíny vyslobodili jej kolegovia. Turistke lavína spôsobila viacpočetné  poranenia hlavy, rebier,  panvy alebo bedrového kĺbu.

V priebehu týždňa sa snehová pokrývka postupne stabilizovala a lavínové nebezpečenstvo v našich horách kleslo na 2. stupeň medzinárodnej stupnice. Predpokladáme, že aj cez nasledujúci víkend bude mierne lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch (svahy nad 30 st.) len mierne spevnená. Nový nesadnutý sneh z poslednej periódy sneženia je previevaný na záveterné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky a vankúše. Ich uvoľnenie je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na uvedených strmých svahoch. Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Na hrebeňoch sa nachádzajú nebezpečné veľké preveje. Pohyb vo vysokohorskom teréne si aj tak vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Tendencia lavínového nebezpečenstva môže byť pri intenzívnejších zrážkach mierne stúpajúca.

Foto: Archív SLP
Milan Lizuch