Priebeh počasia od 8. do 12. apríla 2013

Začiatok týždňa sa niesol v znamení pekného slnečného počasia. V najvyšších polohách sa síce ranné teploty pohybovali okolo – 10 º C, ale vďaka slnku bolo cez deň príjemne teplo. Vietor fúkal severný ale len mierny. Neskôr v  priebehu týždňa sa zamračilo, na podhorí spŕchlo a na horách pripadlo za celý týždeň celkovo 8 cm nového snehu. Teploty sa už pomaly ale isto blížia k jarnému normálu aj keď ešte v najvyšších polohách je celodenný mráz. Vplyvom striedania nočných – záporných a denných – kladných teplôt sa snehová pokrývka stabilizovala.

Lokálne sa v najvyšších polohách Vysokých Tatier, najmä na  ich severných tienistých svahoch  môžu vyskytovať menej stabilné dosky a vankúše. Na ne pozor. Sneh sa v priebehu dňa mení. Ráno je tvrdý, nosný pripadne je kôra. Počas dňa mäkne a kašovatie. V nižších polohách a na slnkom osvietených svahoch môže byť premočený až po zem. Zvlášť treba byť opatrný na takto nasvietených strmých svahoch. Zvýšenú opatrnosť treba dbať pri pohybe blízko prevejov.

Tento rok sú výnimočné veľké a pri oteplení sa môžu vydať na rýchlu cestu do doliny strhávajúc so sebou všetko čo im stojí v ceste. Lavínová aktivita počas uplynulého týždňa bolo len minimálna. Zaznamenali sme niekoľko splazov a menších lavín. Cez víkend by malo byť počasie premenlivé. Vyskytnú sa lokálne zrážky a prehánky (od nadmorskej výšky cca 2000m snehové). Slnko by malo zasvietiť najmä v nedeľu. Čo sa týka snehovej pokrývky, tak v prípade dlhšie trvajúcich zrážok a oteplenia, môžu byť svahy pod 2000 m n. m. celkom nebezpečné. Sneh v týchto polohách bude pravdepodobne výrazne premočený a na strmých svahoch aj nestabilný. Tendencia lavínového nebezpečenstva je na víkend mierne stúpajúca.