Priebeh počasia v prvom marcovom týždni 27.2.2016 – 4.3.2016

Začiatok týždňa sa ešte niesol v typicky peknom zimnom počasí s náznakmi jari, ktoré nastane po prechode frontov. V sobotu bolo polooblačné počasie s chladným rázom, izoterma 0 ºC bola na hranici 1100 m.n.m. Snehová pokrývka výrazne sadla, stabilizovala sa a vytvorili sa výborné a bezpečné podmienky pre milovníkov hôr. Jarné slnko v piatok a v sobotu vytvorilo na povrchu snehovej pokrývky na južných svahoch výraznú kôru, ktorá síce komplikuje pohyb na lyžiach, no na druhej strane výrazne stabilizuje snehovú pokrývku. V priebehu dňa sa však citeľne začalo oteplovať, čo je typický znak príchodu frontu.

priebehTelotyBielePleso

Teplota vzduchu na Vyšnom Žabom plese.

 

V nedeľu sa počasie výrazne zhoršilo, prišiel rozsiahly zvlnený frontálny systém, ktorý ovplyvňoval počasie vo väčšine horských oblastí na Slovensku počas celého týždňa. Zrážky postupne prešli z dažďovej formy do snehovej, vietor nabral na sile a preniesol snehové zrážky najprv na severné strany hrebeňov a vrcholov  (29.2.2016), a následne na južné (1.3.2016). Táto situácia si v stredu 2.3.2016 vyžiadala v najvyšších polohách zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Frontálna vlna oklúzneho frontu studeného typu, ktorá prenikla nad naše územie od juhu, ponad Balkán, bola sformovaná nad Lýbiou, kde nasala veľké množstvo piesku. Ten pôsobil  ako kondenzačné jadro na vytvorenie zrážok, v našom prípade snehových. Sneh, ktorý padal počas utorka a stredy mal preto výrazne žltkastú farbu. Tento fenomén je stále pozorovateľný a to hlavne na vypadnutých lavínach.

 

DSC_0189

Množstvo mokrých lavín má žltkasté zafarbenie spôsobené púštnym prachom. Malý Závrat – Vysoké Tatry.

Počas štvrtka sneh naďalej sadal a na jeho povrchu sa obzvlášť na južných svahoch vplyvom výrazného oteplenia opäť vytvorila výrazná kôra, ktorá stabilizovala snehovú pokrývku. Južné strany svahov preto najmä doobedu môžeme hodnotiť ako relatívne bezpečné. Podmienky na horolezecké túry táto kôra výrazne sťažuje, navyše výrazné oteplenie nepraje mixovým ani ľadovým túram.

Cez víkend bude počasie na našich horách ovplyvňovať tlaková níž. Do hôr sa bude nasúvať teplý vzduch z J a JZ. Očakávame prevažne oblačné a zamračené počasie s občasným dažďom do cca 1100 m n. m. Nad touto hranicou snehové prehánky. V sobotu spočiatku polooblačné počasie, neskôr zamračené s výrazným južným vetrom. Na hrebeňoch sa očakáva silný nárazový vietor, ktorý môže miestami dosiahnuť rýchlosť až 100 km/h.  0°C izoterma sa bude pohybovať od 1200 m n. m. (Sobota) do 1400 m n. m. (Nedeľa).Teplota v 1500 m n. m. bude oscilovať okolo 0°C. Počas víkendu bude orientáciu komplikovať nízka oblačnosť, preto netreba situáciu podcenovať, túru naplánovať najlepšie do známej oblasti, nezabudúť na nevyhnutnú výbavu nutnú k bezpečnej orientácii v teréne (mapa, buzola, výškomer, GPS), a predovšetkým takúto výbavu dokonale ovládať.