Sneh a počasie od 6. do 12. februára 2016

Snehová pokrývka v našich horách spôsobuje rozpaky. Je rozmiestnená podľa posôbenia vetra, ktorý sporadické sneženia doposiaľ sprevádzal. Teplý priebeh počasia ktorým zimná sezóna začala trvá, krátkodobé „výpadky“ tepla vo forme mocnejších mrazov nastriedačku stabilizujú to málo snehu vo vysokohorských pásmach Tatier. Striedanie teplôt vytváralo najmä na južných orientáciách februárové firny. (viď profil z Kosodreviny). Lavinová situácia sa odvíja najmä od množstva snehu, denné lavínové správy sme upresňovali pre Tatry od nadmorskej výšky cca 1700 m, pre Fatry od 1200 m n.m. V strede týždňa sme očakávali veľký zrážkový úhrn, na horách malo napadnúť od 10 – 50 nového lepivého snehu, nakoľko tento mal padať  v relatívnom teple, zrážky dažďové sa postupom stredy menili na snehové vzhľadom k nadmorskej výške aj vzhľadom k vystriedaniu prúdenia vetra,  v stredu 10.2. sa hodinu po poludní striedal JZ so SZ. Celoslovenská cyklóna (víchrica na horách, silný vietor v podhorí a bohaté zrážky vo forme snehu) spôsobovali malý mediálny „ošiaľ“, v zime nám malo nasnežiť.

profil koska

Od 6.2. do 12.2. napadlo toľko snehu ako za celú zimu doteraz. VT 69 cm, NT 51, ZT 70, MF 40, VF 60 pričom tieto vrcholili s nástupom tmy zo stredy na štvrtok.

Výrazne sa však situácia s celkovým množstvom snehu nezmenila ani po snežení, čo sa zmenilo bol však stupeň lavínového nebezpečenstva, vo VT, ZT a NT na zvýšený, tz. 3 stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Sneh padal počas víchrice, táto „naložila“ najmä J a JV svahy, nakoľko najsilnejšie sneženie nastalo až počas SZ prúdenia.

Pohľad vo VT a NT bol vo štvrtok ráno opäť rozpačitý, sneh v podhorí, po líniu Tatranskej magistrály bol predutý do pásma lesa a kosodreviny (v týchto pásmach to nie je ani na pešiu turistiku, ani na pásy ani na snežnice). Prístupy na vysokohorské chaty (Téryho a Zbojnícka) však už v zlepšenej snehovej forme, ako v zime to vyzerá od chát, tz. od výšky cca 2000 m n.m. V Nízkych Tatrách od výšky 1600 m n.m. všetkých orientácií, Fatry, najmä Veľká svoj prídel snehu dostali, vo štvrtok sa dalo v novom vlhkom snehu lyžovať z Krížnej až do Valentkovej. Tu je prekvapivo lavínová situácia po silnom prírastku stabilná, sneh padal vlhký, lepivý (viď profil  a fofo z Krížnej nižšie)

profil krížna

Dnes sa lavínová situácia výrazne nemenila, v polohách do 1500 m n.m. je snehová pokrývka vlhká, stabilná avšak vlhká (viď dnešný profil 12.2.2016 z Látanej doliny), od tejto polohy vyššie vietor stále formuje a ukladá sneh do dosiek a návejov všetkých orientácií za pôsobenia nižších teplôt.

DSC_0117

Fotografia z profilu v Látanej, profil viď nižšie

zverovka_profil.png

DSC_0122

a lyžovačka dolu rebrom zo Zadnej Látanej

steny_vychod6_2o19hod vecer

Pohľad na Steny z východu, 9.2.2016

starapolanao10hodrano7_2

Stará poľana, 7.2.2016, situácia pred snežením

polana po snezeni

a po snežení…stále snehovo podpriemerná

 

Komentár k lavínovej situácii, 12.2.2016

Lavinová situácia: Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá od 1600 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch (svahy strmšie ako 30°) len mierne spevnená. Zvlášť problematické sú vysokohorské žľaby a muldy, kde je na tvrdom podklade nafúkané veľké množstvo nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne. Obzvlášť nebezpečné sú žľaby s východnou a južnou orientáciou, kde je uvoľnenie lavín možné už pri malom dodatočnom zaťažení. V Malej Fatre a Veľkej Fatre je mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, v Malej Fatre od 1200 m n. m., vo Veľkej v celom profile, pričom najnebezpečnejšie sú svahy s východnou a južnou orientáciou. V týchto lokalitách sa môžu nachádzať vetrom vzniknuté nestabilné snehové vankúše a dosky. Nový sneh vo všetkých pohoriach nie je dostatočne prepojený s podkladovou vrstvou a preto hrozí aj výskyt malých samovoľných lavín najmä okolo poludnia.

Tendencia lavínového nebezpečenstva: mierne klesajúca

Počasie a snehová pokrývka: Ráno doznievalo na horách sneženie a bolo prevažne zamračené s hmlou. Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozmedzí od -14°C do -2°C. Vietor sa utíšil a najvyššiu rýchlosť dosahoval v partiách Lomnického štítu, 60 km/h. Prevažne vlhký sneh z posledného sneženia je vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Nový sneh bol sfúknutý do dolín a na hranicu lesa a tiež do múld a žľabov. Najmä na záveterných straná sa môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh s výškou viac ako 1 m, inde je snehová pokrývka vyfúkaná na skalný, resp. ľadový povrch. Vankúše a dosky sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení jedným lyžiarom. Za posledných 24 hodín pripadlo od 10 – 15 prachového snehu, výška snehu z poslednej periódy sneženia v Tatrách a vo Veľkej Fatre dosahovala 20 až 70 cm, v Malej Fatre 15 až 30 cm.

Predpoveď počasia na víkend:

Cez karpatskú oblasť bude postupovať zvlnené frontálne rozhranie, spojené s rozsiahlou brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad Európou. Prevažne zamračené a sneženie alebo snehové prehánky, v podhorí neskôr aj zrážky zmiešané alebo dažďové. Južný až juhozápadný vietor 2 až 6 m/s, vo vysokých polohách 7 až 12 m/s. V nedeľu polojasno až oblačno, v priebehu dňa postupne až zamračené a dážď so snehom alebo dážď, od cca 1200 m sneženie. Vo vrcholových polohách veterno.