Priebeh počasia od 30.1. do 5.2.2016

Premenlivé počasie na horách stále pokračovalo. Mierne ochladenie vystriedalo oteplenie, ktoré vrcholilo v stredu 3. februára. Silný vietor západných smerov privial oteplenie, keď teploty na horách vystúpili napr. na Sliezskom dome aj na viac ako +8° C. Nárazy vetra v tento deň dosahovali na Lomnickom štíte rýchlosť 38 m/s (137 km/hod).

Snehová pokrývka na horách v tomto období je výrazne podpriemerná. V nižších a stredných polohách nie je takmer žiadna. Na mnohých miestach je extrémna poľadovica, ktorá sťažuje pohyb vo vysokohorskom prostredí.

V piatok 5. februára 2016 bolo na horách zamračené, takmer všade snežilo, miestami sa vyskytovala hmla. Ochladilo sa, teploty vzduchu sa pohybovali v rozmedzí od -15 do -3° C. Fúkal dosť čerstvý až čerstvý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 40 km/hod., miestami na hrebeňoch Tatier až prudký do 65 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo do 15 cm nového prachového snehu. Za posledné dva dni napadlo v Tatrách do 20 cm snehu, v Nízkych Tatrách a Fatrách do 10 cm. Snehová pokrývka je vplyvom vetra rozmiestnená veľmi nerovnomerne. Vplyvom silného vetra a súčasného sneženia sa však na záveterných stranách môžu vyskytovať snehové vankúše a vetrom naviaty sneh, ktorý nie je s podkladovou ľadovou vrstvou dostatočne zviazaný. Tieto vrstvy sú jasne rozoznateľné podľa farby, starý sivý sneh až ľadovica, naviaty je jasno biely. Takéto útvary sú veľmi nestabilné a môžu sa uvoľniť už pri malom zaťažení. Nový sneh bol sfúknutý do údolí na hranicu lesa a tiež do múld a žľabov. Na väčšine horských území vo vyšších miestach sa stále vyskytuje poľadovica.

Cez víkend bude na našich horách spočiatku oblačno až zamračené a ojedinele slabé zrážky, aj mrznúce. Cez deň na podhorí čiastočné zmenšovanie oblačnosti. V stredných
polohách postupne oblačno až polojasno. Vo vysokých polohách jasno až polojasno.
Na podhorí bude fúkať prevažne južný vietor 2 až 6 m/s. V stredných polohách
severozápadný až západný , večer juhozápadný 6 až 12 m/s. Vo vysokých polohách severozápadný až západný vietor 6 až 10 m/s. Teplota vzduchu sa v nadmorskej výške 1500 m na poludnie bude pohybovať okolo 0° C.

Vo Vysokých a Západných Tatrách od nadmorskej výšky 1500 m je mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená. Uvoľnenie lavín je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení, hlavne na strmých svahoch (viac ako 30°). Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú, môžu sa ale vyskytnúť spontánne splazy alebo malé lavíny. V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, pričom najnebezpečnejšie sú hlavne svahy s východnou a juhovýchodnou orientáciou. Na uvedených svahoch sa môžu nachádzať vetrom premiestnené nestabilné snehové vankúše a dosky. Na hrebeňoch a v najvyšších miestach je však vytvorená poľadovica, v nižších polohách je taktiež kôra zo zamrznutého stvrdnutého snehu. Lavíny väčších rozmerov sa nepredpokladajú. Tendencia lavínového nebezpečenstva je na víkend zotrvalá.