Po mrazoch prišlo oteplenie aj na hory (23. – 29. január)

Po minulom týždni, ktorý sa niesol v mrazivých teplotách sa v podobnom duchu niesla aj sobota. V kotlinách a dolinách bolo častokrát výrazne chladnejšie ako vo vyšších polohách. Extrémne chladné teploty priali tvorbe ľadopádov a vo vyšších polohách si sneh dlhodobo zachovával prachový charakter ešte dlho po nie výraznom snežení.

Tieto teploty pôsobili nepriaznivo na stabilizáciu snehovej pokrývky, čo malo za následok zvýšený stupeň lavínového nebezpečenstva. Už nedeľa však priniesla výrazné oteplenie, ktoré sa každým dňom zväčšovalo. V utorok 26.1.2016 dosiahla teplota na Lomnickom štíte -0.6 °C, čo je o 20 stupňov viac ako hodnota z pred troch dní.

Lomnicky stit_22_1_2016-28_1_2016

priebeh teploty na Lomnickom štíte [°C]

Počas týždňa prevládalo vo vysokých polohách Tatier prevažne zamračené teplé počasie s občasnými zrážkami, ktoré mali aj vo vysokých polohách (1900 m.n.m) formu dažďa alebo mrholenia. Zmena vzduchových más a výrazné oteplenie bolo sprevádzané veľmi silným vetrom, ktorý v stredu 27.1.2016 dosahoval silu silnej víchrice.

Chopok_22_1_2016-28_1_2016

rýchlosť vetra na Chopku [m/s]

Počas tohoto dňa dosahoval vietor na vrchole Chopku rýchlosť až 28 m/s (100 km/h) a v nárazoch 41 m/s (147 km/h), Lomnický štít dosahoval počas tohoto dňa 22 m/s (79 km/h), v nárazoch až 35 m/s (126 km/h). 

Počas týždňa snehová pokrývka vplyvom veľkého oteplenia výrazne sadala. Na mnohých miestach v nižších polohách sa sneh úplne stratil. Vo vyšších polohách sa premočil v celom svojom profile až na podkladovú ľadovú vrstvu a celková pokrývka klesla o 25%. Celková výška snehovej pokrývky je podpriemerná, silný vietor na mnohých miestach vytvoril snehové preveje, ktoré môžu byť zradné. Počas tohto obdobia hrozili lavíny z premočeného snehu, či zlom veľkého snehového preveja. Opätovné ochladenie v priebehu piatkovej noci pozitívne ovplyvnilo stabilitu snehovej pokrývky, sneh sa stal na mnohých miestach nosným. Lavínové nebezpečenstvo dosahuje vo Vysokých a Západných Tatrách druhý stupeň, v Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre prvý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice a má klesajúcu tendenciu. Aj napriek prudkému vetru v uplynulých dňoch, vplyvom silného premočenia snehu sa nepredpokladá jeho premiestňovanie do vankúšov a dosiek, preto je lavínová situácia rovnaká na všetkých expozíciách svahov. V stredných polohách je vytvorená na povrchu snehu silná ľadová kôra, ktorá sťažuje pohyb po povrchu snehovej pokrývky. Vo vyšších polohách sa na povrchu snehovej pokrývky nachádza ľadová vrstva, miestami čistý vodný ľad, ktorý vyžaduje opatrný pohyb vo vysokohorskom prostredí a použitie nevyhnutnej výzbroje na zaistenie bezpečnosti.

Vyhliadka na víkend:

V sobotu by ešte malo prevládať polojasné počasie s ešte prevládajúcim teplým prúdením. Vietor by mal ustáť a mal by byť prevažne severozápadného smeru. Od západu však bude oblačnosť postupne pribúdať a v nedeľu už očakávame oblačné až zamračené počasie, na viacerých miestach spojené aj so slabým snežením a ochladením. V priebehu dňa očakávame aj zosilnenie vetra, ktorý môže v najvyšších polohách dosahovať aj 25m/s (90 km/h). Na mnohých horských miestach očakávame veľkú poľadovicu na ktorej treba byť opatrný!