Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 19. decembra po Prvý sviatok vianočný

Pre toto obdobie bolo charakteristické striedanie frontálnych systémov, ktoré pôsobily stabilizujúco na povrch snehovej pokrývky. V sobotu 19.12. vrcholila lavínová aktivita vo forme samovoľných splazov a malých lavín najmä na J, JV orientáciách Vysokých Tatier, táto ustala v popoludňajších hodinách, ako sa hovorí, „čo malo spadnúť, spadlo“. Tieto javy sa dialy v sklone od 35° – 40°.

Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných J,JV a V svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a teréényh depresiách sa v nyjvyšších polohách nachádza lokálne 40 – 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, v dolinác a nástupoch do dolín je sneh premrznutý, často krát vo forme vodného ľadu. Povrch snehovej pokrývky je taktiež rôznorodý, miestami je sneh nosný, miestame tvorí poľadovicu , v tienistých lokalitách môžeme násjť sneh, ktorý nie je previazaný s podkladovou tvrdou vrstvou, už však sadol, nevykazuje známky voľného (nepreviazaného) snehu. Celkovo môžeme konštatovať, že výška snehovej pokrývky je podpriemerná, avšak vzhľadom ku klimatickému  vývoju v posledných rokoch ničím výnimočná.

 Prehľad teplôt o 7 hod. rannej z najvyššie položenej meteorologickej stanice na Lomnickom štíte:

  • 19.12.     – 4,2°C
  • 20.12.        0,2°C
  • 21.12.         2,1°C
  • 22.12.      – 4,2°C
  • 23.12.         3,2°C
  • 24.12.      – 2,1°C
  • 25.12.       – 3,9°C

Z tohoto prehľadu vyplýva, že počasie vykazuje jarné deje, snehová pokrývka je stabilizovaná, môžeme hovoriť o decembrových firnoch s výbornými podmienkami pre zimné lezenie.

Lavinová situácia k prvému Sviatku vianočnému 2015: Lavínová situácia je stabilizovaná a vo všetkých pohoriach trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom striedania kladných a záporných teplôt vzduchu sa vytvorila tvrdá (miestami až ľadová) nosná snehová pokrývka. Dozvuky sadania snehovej pokrývky z poslednej periódy sneženia sa môžu na strmých svahoch prejavovať vypadávaním samovoľných splazov, najmä okolo poludnia. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné len pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne.

Tendencia lavínového nebezpečenstva: Zotrvalá

Počasie a snehová pokrývka: Dnes ráno bolo na horách jasno, v Malej Fatre s hmlou. Mierne sa ochladilo, teploty vzduchu sa pohybovali od – 3,7°C ráno o 7:00 hod. na Lomnickom štíte do + 4,8° C v Zakopanom. Fúkal prudký vietor západných a južných smerov s rýchlosťou do 60 km/hod, v nárazoch do 80 km/h. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných J, JV, a V svahoch v záveroch dolín Vysokých Tatier, úzkych žľaboch a terénnych depresiách sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 40 až 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1 600 m. Povrch snehovej pokrývky je taktiež veľmi rôznorodý. Miestami je sneh nosný, miestami sa na povrchu pokrývky vyskytuje poľadovica, miestami nový sneh, ktorý nie je previazaný so starým zľadovatelým podkladom, prevažne v tienistých lokalitách, prevažne vďaka teplote vlhký.

Predpoveď počasia na víkend: 

Za teplým frontom, ktorý prejde karpatskou oblasťou ďalej smerom na východ, začne od západu nad Tatry prúdiť teplý vzduch. V noci a ráno ešte prevažne zamračené a miestami slabý dážď alebo mrholenie, od cca 2000 m aj sneženie. V priebehu dňa od západu postupné zmenšenie oblačnosti. Oteplenie. Prevažne západný vietor 5 až 10 m/s, od stredných polôh západný až severozápadný vietor 10 až 15 m/s, vo vysokých polohách 15 až 20 m/s a v nárazoch aj 25 m/s – najmä v skorých ranných hodinách.