Podmienky a počasie v poslednom týždni v roku 2015

 

 

Posledný týždeň  v roku 2015 nám na horách priniesol  zaujímavý zvrat počasia. Začiatok týždňa sa vyznačoval inverzným počasím a teploty skôr pripomínal skôr Jar  ako Zimu. Vplyvom vysokých teplôt sa sneh v nižších a stredných polohách roztopil a ostala len nesúvislá snehová pokrývka. Vo vyšších polohách sa väčšine južne orientovaných svahoch vytvoril firn. V utorok cez naše územie prešiel nevýrazný front počas ktorého pršalo a od cca 1900 m n m.  mierne snežilo.  Úhrn zrážok bol minimálny pričom pripadlo len niečo od poprašku do 1 cm nového snehu.  Po prechode frontu sa výraznejšie ochladilo a vyššie polohy našich hôr sa obalili do tvrdého snehovo -ľadového panciera.
Ta žabie pleso

Lezecké a skialpinistické podmienky

Predchádzajúce oteplenie spôsobilo to že množstvo nižšie položených ľadov a stien sa vytopilo a buď spadli alebo sú suché. Ochladením sneh stvrdol a vytvorili sa ideálne podmienky na lezenie žlabov a kuloárov vo vyšších polohách (od cca 1800 m n. m. ), najmä tam kde ešte ostal sneh.  Snehy v žlaboch su tvrdé miestami až ľadové ojedinele sa ešte môže vyskytnúť prebárajúca sa kôra. Dobré podmienky vykazujú východne až severozápadne orientované steny. Na severe sa od cca 2200 m n. m.  môže vyskytovať nepríjemná kôra a pod ňou hranatozrnný sneh. Južne a západne orientované  steny sú vo veľkej miere vytopené a to najmä v stredných polohách. Snehu v dolinách je veľmi málo a aj to málo čo je je tvrdý až ľadový.  Skialpnistické podmienky sú veľmi zlé a momentálne je vhodnejšie sa obmedziť na upravené zjazdovky pripadne peší pohyb s mačkami a čakanmi.

Lavínová situácia

Je nasledovná: Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách pretrváva v najvyšších polohách (nad 1900 m n. m. ) malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Po ochladení,  je na väčšine miest snehová pokrývka dobre spevnená a tvrdá, miestami až ľadová. Momentálne vyššie riziko ako pád lavíny predstavuje riziko pošmyknutia sa, alebo zakopnutia na tvrdom – zľadovatenom teréne. Na strmých a zľadovatených svahoch treba byť obzvlášť opatrný. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti málo pravdepodobné a možné len v najvyšších polohách od 1900 m n. m. a to zvlášť pri veľkom dodatočnom zaťažení.  Nebezpečenstvo môžu predstavovať vysokohorské, severne orientované žľaby a svahy, kde sa ešte ojedinele  môžu vyskytovať nestabilné vrstvy starého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva je na najbližšie dni zotrvalá.

 

Predpoveď na najbližšie dni:

Piatok:

Jasno až polojasno, neskôr polooblačno až oblačno a miestami,najmä na západe, slabé sneženie. Slabý premenlivý, vo vyšších polohách väčšinou severozápadný vietor 5 až 10 m/s.

Sobota:

Polooblačno až oblačno a miestami slabé sneženie. Neskôr ubúdanie oblačnosti.

V 1500 m n. m. okolo -6°C.

Stredisko lavínovej prevencie Vám želá mnoho príjemných a bezpečných dní na horách aj v roku 2016.

Pf2016SLP