Prvý sneh na horách

Po extrémne horúcom závere leta sa začiatkom septembra výrazne ochladilo. Toto výrazné a rýchle ochladenie súviselo s prílevom  studeného morského vzduchu zo severného Atlantiku. Ochladenie bolo naozaj veľmi výrazné a prejavilo sa najmä vo vysokých polohách. Kým teplota vzduchu na Lomnickom štíte dosahovala koncom augusta 17°C, 8. septembra sme už zaznamenali teplotu vzduchu iba -7°C. Už od 6. decembra sa však teplota vzduchu v najvyšších polohách Vysokých Tatier pohybuje takmer celodenne pod bodom mrazu. Toto ochladenie bolo navyše sprevádzané slabými zrážkami. Slabý dážď a mrholenie sa približne od nadmorskej výšky 1900 m n. m. postupne menili na sneženie. Keďže oteplenie prichádza iba veľmi pozvoľne, poprašok až niekoľko cm vrstva nového snehu sa v týchto polohách držia dodnes. Snehové „čiapky“ sme tak mohli pozorovať najmä vo Vysokých a Západných Tatrách a na najvyšších vrcholoch Nízkych Tatier. Na hrebeňoch a najmä na severných a tienistých svahoch sa vplyvom ochladenia vytvorila námraza.

Nový sneh na hrebeňoch a vrcholoch vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách viditeľný na záberoch z automatických meteostaníc.

Cez víkend očakávame prílev teplejšieho juhovýchodného prúdenia. To sa prejaví výraznejším oteplením. Na horách sa to prejaví najmä v nedeľu. V sobotu ešte očakávame zväčšenú oblačnosť a polooblačné až oblačné počasie. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj prehánky. Teplota vzduchu v stredných polohách vystúpi na 8°C a fúkať bude prevažne juhozápadný, na hrebeňoch západný vietor s rýchlosťou do 30 km/hod.