5. január 2024 – lavína Príslop

V prvom týždni roku 2024 sme zaznamenali viacero lavín. Najväčšia svojím rozsahom bol lavína v Žiarskej doline zo svahov Príslopu. Predchádzalo jej sneženie, ktoré s prestávkami trvalo 4 dni. Na Žiarskej chate pribudlo spolu 30 cm snehu a na vyššie položených staniciach v Západných Tatrách aj 60 cm snehu. Na grafe nižšie vidieť aj záznam zo zrážkomera, ktorý svedčí o tom, že zrážky pribúdali bez prestávky kontinuálne od 3.1. do 4.1. Sneh pribúdal na veľmi tvrdý podklad, ktorý sa vytvoril ešte po vianočnom oteplení

Dôležitým faktorom bol aj vietor, ktorého nárazy kulminovali práve v noci zo 4.1. na 5.1. Na Žiarskej chate dosiahli nárazy až 20 m/s (72 km/h), čo je na túto lokalitu veľmi veľká hodnota. Na najbližšej vrcholovej stanice na Holom vrchu sme dokonca zaznamenali 35 m/s (126 km/h).

Teplota vzduchu sa v prvom týždni roka 2024 menila, no v mieste odtrhu boli od 1.1. celý čas záporné teploty, svedčí o tom graf teploty vzduchu na stanici pod Hrubou kopou vo výške 1804 m n. m. V čase pádu lavíny bolo okolo -5°C.

Lavínový bulletin hovoril o ZVÝŠENOM lavínovom nebezpečenstve v Západných Tatrách.

Samotný odtrh lavíny siahal až do výšky cca 2080 m n. m. spodná časť odtrhu siahala do cca 1670 m n. m., lavína ale pri páde stiahla aj ďalší sneh. Dráha pokračovala cez Šarafiový vodopád a nános sa zastavil až za potokom Smrečianka v protiľahlom svahu. Dĺžka lavíny bola 1820 m.

Lavína zasiahla aj prístupovú cestu k chate v dĺžke 48 metrov

Rozhodli sme sa porovnať poslednú lavínu, ktorá spadla v Žiarskej doline a tiež prešla cez prístupovú cestu z apríla 2023 s touto januárovou. Boli to veľmi rozdielne lavíny. Tá z apríla bola mokrá a pri jej páde boli dlhodobo kladné teploty a vznikla tým, že sa celý profil snehu kompletne premočil a spadla po trávnatom podklade.

Lavína zo začiatku januára naopak padla po vrstve tvrdého až ľadového snehu za záporných teplôt.

Tieto rozdiely sa prejavili napríklad pri charaktere nánosu, aprílová lavína bola pomalšia no zato mal sneh väčšiu hustotu. Nános na prístupovej ceste mal až 8 metrov, kdežto pri januárovej mal iba cca 3 metre. Nános januárovej sa viac rozplynul do priestoru a niekedy bolo náročné jasne rozlíšiť kde ešte siahal, keďže hrudy boli rozptýlené bez toho aby tam boli napríklad polámané stromy. Výrazný rozdiel bol aj v erózii pôdy a teda vo farbe nánosu. Lavína z apríla obsahovala množstvo hliny a skál, kdežto januárová bola takmer z čistého snehu.

Porovnanie nánosu z apríla 2023 a januára 2024.

Zaujímavosťou je ešte zničenie tabule, ktorá oboznamovala návštevníkov o 100-ročnej lavíne z roku 2009. V apríli 2023 ešte tesne odolala, no v januári tohto roku už nie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *