Video, v závere novembra pyrotechnici HZS rozpájali horniny na turistickom chodníku.

V priebehu novembra bola Horská záchranná služba požiadaná správou Tatranského národného parku o pomoc pri zabezpečení núdzovej priechodnosti chodníku č. 0980 na trase Hrebienok-Rainerová chata. 

Na tomto chodníku sa vo vzdialenosti približne 350m v smere od Hrebienka nachádzali žulové skalné bloky , ktoré sa vplyvom novembrových daždivých dní uvoľnili a dopadli na chodník, čo znemožnovalo bezpečnú prepravu skútrom v prípade zabezpečenia záchranných akcií alebo zásobovania horských chát. Tento chodník je kvôli zosuvu dočasne uzavretý, no pre núdzové prípady záchranných akcií bolo nutné chodník spriechodniť pre techniku – skútre, sane a podobne. HZS disponuje príslušníkmi s odbornou spôsobilosťou pyrotechnik záchranár, ktorí majú znalosti ako takéto skalné bloky odborne rozpojiť s minimálnymi škodami na okolitom prostredí.

Zamestnania sa okrem príslušníkov HZS zúčastnil aj príslušník správy Tatranského národného parku a garanti pyrotechniky HZS – príslušníci Kriminalistického a expertízneho ústavu policajného zboru Slovenskej republiky.

V prípade trhacích prác si pyrotechnici nemôžu dovoliť nič nechať na náhodu, preto sa na krátky čas potrebný na prípravu a uloženie náloží a samotnú detonáciu uzavrel chodník č 0980 aj chodník vedúci z Bilíkovej na Rianerovu chatu. Tým sa zabezpečila ochrana pred účinkami detonácie a rozletom roztrieštenej horniny. Následne sa vŕtacími kladivami urobili vývrty do skalných blokov. Táto technika – uloženie trhaviny do vývrtov je mimoriadne efektívna – stačí oveľa menej trhaviny a taktiež sa minimalizuje poškodenie chodníka, ktorý je už aj tak v havarijnom stave. Nálože sa utesnili vodou, čím sa zvýšila efektivita malého množstva trhaviny. V záujme Horskej záchrannej služby je maximálne zníženie zaťaženia životného prostredia, a to aj zvukovými emisiami, preto sa po uložení náloží skalné bloky prekryli geotextíliou, ktorá bola zahádzaná snehom. Táto technika dokonale tlmí zvuk a čiastočne zamedzuje rozletu roztrieštenej horniny. Skalné bloky sa podarilo dokonale rozpojiť a na chodníku nezostalo nič, zároveň sa nepoškodil chodník.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *