Lavínový víkend

Skorý príchod zimy so sebou priniesol aj prvé lavínové nehody. Prvú sme zaznamenali v sobotu v Západných tatrách zo Salatína do Salatínskej doliny, kde si dvojica vystupujúcich skialpinistov uvoľnila doskovú lavínu. V predchádzajúce dni prevládal pomerne silný južný vietor, ktorý práve do severných expozícií nafukoval väčšie množstvá snehu. Tento sneh bol navyše ukladaný na tvrdú krustu, ktorá bola vytvorená oteplením v predchádzajúcich dňoch. Tieto dve vrstvy boli medzi sebou slabo previazané, čo bolo zrejme príčinou uvoľnenia lavíny. Šťastím v tomto prípade bolo, že nános sa mal kde rozliať. Tým pádom ostali obaja strhnutí na povrchu nánosu bez zranení.

Druhú lavínovú nehodu sme zaznamenali vo Vysokých Tatrách zo Sedla nad Červeným žľabom smerom do Mlynickej doliny. Taktiež sa jednalo o dvojicu skialpinistov. Tí vystupovali na pešo hore žľabom, pričom dodržiavali bezpečné rozostupy. Do žľabu nalyžovali postupne „jeden po druhom“. Zhruba po 150m prvému v žľabe masa snehu podrazila lyže, následkom čoho začal nekontrolovane padať dolu žľabom. Počas pádu stihol aktivovať lavínový batoh. Dĺžka pádu bola zhruba 300m. Aj v tomto prípade ostal postihnutý na povrchu, avšak čiastočne zasypaný s poranením kolena. Tieto zranenia si vyžiadali zásah HZS spolu s VZZS. Viac tu. Za zmienku stojí, že pri páde došlo k pretrhnutiu vzduchového vankúša na lavínovom batohu, zrejme mechanickým poškodením o skaly. Lavínový batoh teda v tomto prípade pôsobil ako akýsi airbag pri páde.

Údaje o lavíne:

Z dôvodu nepriaznivého počasia sa nám nepodarilo zdokumentovať lavínu v mieste odtrhu, ale z výpovede svedkov vyplýva že sa jednalo o:

  • lavína z nového snehu s bodovým odtrhom
  • dĺžka 300m
  • výška nánosu do 1m
  • mechanicky uvoľnená (pravdepodobne)
  • svah západnej orientácie
  • sklon 38° – 43°

Jedná sa o strmý žľab, v ktorom aj malá masa snehu predstavuje potenciálne veľké riziko. Tak tomu bolo zrejme aj v tomto prípade. Pri lyžovaní zrejme druhý z dvojice uvoľnil masu snehu, ktorá nabrala na svojom objeme a podrazila nohy lyžiarovi, ktorý sa nachádzal pod ním. Upozorňujeme, že aj pri lyžovaní nadol je potrebné dodržiavať bezpečné rozostupy. Spôsobom: prvý z dvojice zlyžuje na bezpečné miesto s výhľadom na toho druhého, až vtedy sa môže horný lyžiar pustiť do žľabu a zlyžovať na bezpečné miesto k svojmu „parťákovi“. Takýmto spôsobom skupina postupne zlyžuje celý žľab.

Za foto a video ďakujeme Milanovi Kellnerovi.

One thought on “Lavínový víkend

  1. Dobrý den,
    Dá sa k odberu nových aktualít zo stránky cez email prihlásiť aj inak ako cez komentár u konkrétneho príspevku?

    Ďakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *