Mikulášska snehová nádielka

V sobotu 2.12.2023 sa udiali dve zaujímavé udalosti. Jedna sa týkala Strediska lavínovej prevencie a druhá stabilizácie snehovej pokrývky z pohľadu lavín. Prvou udalosťou bolo 165. ekopodujatie LAVÍNY, ktoré sa uskutočnilo v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Záchranári Strediska lavínovej prevencie si pre verejnosť pripravili sériu prednášok na tému lavín. Aká bola lavínová sezóna 2022/2023? Ako čítať lavínové správy? A mnoho ďalších tém. „Sme veľmi vďační, že toto podujatie prilákalo množstvo ľudí, ktorí sa radi pohybujú v zimnom horskom prostredí. Veríme, že si z tohto podujatia odniesli len to najlepšie.“

Druhou spomínanou udalosťou bol výrazný föhnový efekt, ktorý prinieslo teplé južné prúdenie. Asi najvýraznejšie sa prejavil vo Vysokých Tatrách, kde sa napríklad v Javorovej doline v nadmorskej výške 1534m n.m. behom jednej hodiny oteplilo o 10°C. Konkrétne z -4,7°C na 5,3°C. Tento efekt spôsobil výrazné sadnutie snehovej pokrývky a do našich hôr priniesol mrholenie, dážď a následne aj mrznúci dážď a poľadovicu. V poobedňajších hodinách sa totiž opäť prudko ochladilo a zo soboty na nedeľu klesla teplota na -13°C. Snehovú pokrývku to najskôr premočilo a následne na to zmrazilo. Vytvorila sa tak pomerne silná kôra. Počas oteplenia sme zaznamenali aj niekoľko malých mokrých lavín.

Teplota vzduchu v porovnaní s výškou snehovej pokrývky na AMS Javorová dolina – 1534m n.m.

S nedeľným ochladením prišlo aj mierne sneženie, kde hlavne v Nízkych Tatrách pripadlo okolo 10cm nového snehu. Ten bol ale uložený na spomínanej tvrdej vrstve, s ktorou nebol dostatočne dobre previazaný, a tak v pekný slnečný pondelkový deň sme naopak zaznamenali niekoľko malých lavín. Tento raz z nového snehu.

Zaujímavosťou po oteplení boli výsledky testov stability snehovej pokrývky. Pod firnovou krustou, ktorá sa vytvorila v sobotu sa stále nachádzala mäkká vrstva plstnatého snehu. Tá sa uvoľnila už pri rezaní ECT bloku. Výsledok testu vyšiel teda ECTP0, zhruba 30 cm pod povrchom.

Test stability snehovej pokrývky v Jasnej, Lukovský kotol. ECTP0

Na takto vytvorenú snehovú pokrývku nám Mikuláš priniesol ďalšiu snehovú nádielku. Sneženie opäť prišlo z južného smeru a nebolo sprevádzané výrazným vetrom. A tak pripadlo od 10cm do 20cm nového voľného snehu, ktorý napadol všade takmer rovnomerne, najmä v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre. Bohužiaľ Vysoké Tatry si z tejto nádielky odniesli najmenej, do 10cm. Zaznamenali sme viacero malých lavín z nového snehu. Samovoľné, ale aj tie mechanicky uvoľnené. S prichádzajúcim víkendom sa očakáva v našich horách mierne oteplenie. Snehovú pokrývku by to teda malo výrazne stabilizovať a čo to by v najvyšších polohách mohlo aj pribudnúť.

Výška snehu na AMS Sliezsky dom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *