Počasie, sneh a lavíny (11.12.2023-15.12.2023)

Počasie

Tento týždeň z hľadiska počasia nebol pre aktivity v horách veľmi ideálnym (rozumej vôbec). Svetlou výnimkou bol azda len pondelok vo Vysokých Tatrách. Zvyšok týždňa vládla veľká oblačnosť, silný vietor a difúzka. No proste paráda. Čo deň v týždni, to iný smer vetra. V pondelok juhozápad až západ, utorok severozápad. V stredu sa smer menil v priebehu dňa z juhu na obľúbený severozápad, ktorý pretrvával až do piatku. Tlaková níž priniesla oteplenie najmä v nižších polohách. To znamenalo zrážky bohužiaľ dažďové. Vo vyšších polohách padal vlhký sneh, pri silnom vetre super recept na vetrom ubité dosky.

Snehová pokrývka

Z vyššie uvedeného vyplýva, že tak ako sa menilo počasie, tak sa menila aj snehová pokrývka v našich horách. Začiatkom týždňa najviac zrážok pripadlo v Nízkych Tatrách. Následne sa ich snažili dobehnúť Západné a Vysoké Tatry. Žiadne prašanové orgie tu však nečakajte. Rádovo pripadlo do 15cm nového snehu. Ten bol vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložený. V najvyšších polohách je snehová pokrývka od silného vetra ubitá a tvrdá. Vplyvom otepľovania a zamŕzania sa mierne stabilizovala sadaním. V nižších a stredných polohách sa zase vytvoril najlepší podklad na lyžovanie. Áno, hádate správne. Je to krusta, pod ktorou sa nachádza voľný sypký sneh. Do 1000m n.m. pršalo, čo malo za následok rapídny pokles snehu alebo jeho úplné zmiznutie. P.S.: Áno, Žiarska dolina odolala. Stále sa dá parkoviska.

Lavínová situácia

Napriek tomu, že sme nezaznamenali veľký prírastok nového snehu v našich horách a celý týždeň bol u nás nad hranicou lesa vyhlásený druhý lavínový stupeň, je nutné povedať, že lavínové nebezpečenstvo je u nás veľmi lokálne. Obzvlášť nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov, úzke žľaby a miesta pod skalnými stenami. Keďže posledné dni u nás fúkal prevažne severozápadný vietor, na južných, juhovýchodných a východných svahoch sa na tvrdej kruste vytvorili vetrom ubité tvrdé dosky. Pri štvrtkových testoch stability (orientácie juh – východ) sa praskliny šírili v celom profile už pri 12 údere.

A čo víkend ?

Z piatka na sobotu sa výrazne ochladí (Lomnický štít -16°C). Takéto výrazné ochladenie môže najmä na sever viesť k tvorbe nebezpečných vrstiev. A to najmä na miestach s nižšou snehovou pokrývkou. S postupným ochladzovaním bude povrch snehu čoraz suchší a tým pádom náchylnejší na prenos vetrom. A aby tých zmien tento týždeň nebolo málo, tak v nedeľu sa nám pre zmenu výrazne oteplí (Lomnický štít -4°C). Snehová pokrývka sa tým pádom mierne stabilizuje sadaním. Pozor však v nižších polohách. Pod 1200m n.m. snehová pokrývka oťažie, preto budú hroziť malé kĺzavé alebo doskové lavíny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *