Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 25. do 31. januára 2014

Od soboty 25. januára 2014 bolo na horách celkom chladné počasie. Maximálne teploty nevystúpili nad 0°C ani v poobedňajších hodinách. Po prvej „teplej“ polovici januára to bol poriadny závan zimy. Tak ako to v januári má byť.
Len ten sneh … Počas týchto dní (od 25. do 31.1.) napadlo vo Vysokých Tatrách do 45 cm, v Západných Tatrách do 25 cm, v Nízkych Tatrách do 15 cm, vo Fatrách len do 5 cm. Silný vietor spôsobil, že snehová pokrývka je nerovnomerne rozmiestnená. Na väčšine miest je sneh tvrdý až ľadový s malým množstvom nového snehu z poslednej periody sneženia. Vo vyšších polohách Tatier bol sneh silným vetrom (31.1. bola na horách silná víchrica – vietor v nárazoch dosahoval rýchlosť do 105 km/h) uložený do žľabov a múld prevažne severných až východných orientácií a vytvoril v nich menej stabilné snehové dosky. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu výrazne podpriemerná.
V posledný januárový deň sa začalo otepľovať, lebo od juhu opäť začal do našich horských oblastí prúdiť teplejší vzduch. Toto oteplenie spôsobilo, že sa vo Vysokých a Západných Tatrách v popoludňajších hodinách vytvorilo nad 1800 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Pri oteplení naviaty nepreviazaný sneh oťažie, čo môže spôsobiť už pri malom dodatočnom zaťažení na uvedených strmých svahoch uvoľnenie aj stredne veľkých lavín. Veľké spontánne lavíny sa však v týchto podmienkach nepredpokladajú. V Nízkych Tatrách popoludní tiež od nadmorskej výšky 1800 m vzniklo mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň. Uvoľnenie lavín nad touto hranicou je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení. Pod hranicou 1800 m je snehová pokrývka dobre stabilizovaná a splazy a malé lavíny tu môžu vzniknúť len ojedinele v strmom teréne. V Malej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo nad hranicou 1450 m. Vo Veľkej Fatre v dôsledku veľmi nízkej až nesúvislej snehovej pokrývky lavínové nebezpečenstvo nehrozí.

Cez víkend má byť na horách prevažne oblačno, len výnimočne slabé zrážky. Fúkať bude stále južný až juhozápadný vietor 15 až 20 m/s (do 75 km/h), na podhorí juhozápadný až západný vietor 3 až 8 m/s (do 30 km/h). Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa pohybovať okolo 0°C.

Milan Lizuch
Foto: Archív SLP