Koniec arktickej zimy (16.01.2021 – 22.01.2021)

Uplynulý týždeň sa z pohľadu počasia a snehu niesol hlavne v znamení chladného arktického vzduchu a hlbokého prachového snehu. Po tom ako sa nad Arktídou rozpadol polárny vortex (studený vzduch krúžiaci v atmosfére vo veľmi vysokých výškach, 10-50 km nad zemským povrchom), na územie Slovenska dorazil mrazivý vzduch. Z grafu nižšie môžeme vidieť, že priemerná denná teplota v nadmorskej výške 2000 m.n.m. sa pohybovala okolo -17°C. Teplejšie nebolo ani v dolinách a na podhorí. Tu sa priemerná teplota pohybovala okolo -12°C. K tomu sa po väčšinu dní pridal aj čerstvý vietor, ktorý pocitovú teplotu tlačil ešte nižšie. Ochranné rúška nás tak mali ochrániť ako pred vírusom, tak aj pred mrazom.

Teplota vzduchu na vrcholovej stanici Chopok, NT
Nárazy vetra na vrcholovej stanici Chopok, NT

Vďaka chladnému vzduchu a výdatnej perióde sneženia z predminulého týždňa si snehová pokrývka dlho udržiavala prachový charakter. Na jednej strane to boli výborné lyžovačky, na strane druhej nebezpečná lavínová situácia a takmer nemožný úmorný pohyb aj na širokých lyžiach. Novo napadnutý sneh nemal po väčšine pevný základ, a tak sa lyže borili aj meter hlboko a obrusovali kamene a čučoriedky. Zatiaľ čo v Západných Tatrách napadlo cez 1 meter nového snehu, v Nízkych Tatrách to až také výrazné nebolo. Napriek tomu si lyžiari viac pochvaľovali Nízke Tatry. Dôvod bol ten, že v hlbokom prašane potrebujete na zjazd aspoň 35° sklon, čo ale pri zvýšenom lavínovom stupni bolo viac odvážne ako múdre. A tak sme v dolinách Nízkych Tatier mohli stretnúť viac ľudí ako cez pekný víkendový deň na Žiarskej chate.

Výborné snehové podmienky v kombinácii s množstvom skialpinistov a snoubordistov v teréne priniesli aj lavínové situácie. Ešte počas víkendu vypadla po jazde Snowboardistov a skialpinistov lavína z Veľkého Kriváňa v Malej Fatre. Pre spustenie lavíny v takýchto podmienkach bolo potrebné veľké dodatočné zaťaženie pridať na konkrétnom mieste. V tomto prípade v konvexnom svahu, teda na jeho hornom zlome. Niekto našťastie nebol lavínou zasiahnutý.

Malá lavína z Veľkého Kriváňa, MF

Aj keď chladné počasie pretrvávalo až do pondelka, zvýšený lavínový stupeň nám definitívne uzatvoril víkend. Množstvo snehu a jeho váha stlačili snehovú pokrývku natoľko, že nebezpečenstvo kleslo na mierne, teda 2. Dokazovali to aj snehové profily a kompresné testy. Úplnú bodku za prašanovými lyžovačkami priniesol teplý južný vietor. Ten do našich hôr priniesol výrazné oteplenie a behom 24 hodín sa oteplilo aj o viac ako 10°C. To snehovú pokrývku značne stabilizovalo a tak sa konečne dali podnikať túry aj do vyšších polôh Tatier. Povrch začal byť na väčšine územia doskovitý a nosný. Platí to ale veľmi lokálne. Zatiaľ čo na náveterných svahoch hlavne západných až severných orientácií je podklad ľadový a trávnatý, naopak na záveterných južných svahoch je v žľaboch a muldách uložených viac ako 2 metre snehu. Vo Veľkej Fatre sa v pásme lesa dokonca vytvorila aj ľadová krusta, ktorá zmrazila úsmev všetkým skialpinistom.

Poslednú dobu si musíme zvykať na to, že počasie v horách je ako na hojdačke. Odzrkadľuje to aj tento týždeň. Zatiaľ čo začiatok bol extrémne chladný, jeho koniec je extrémne teplý. Izoterma nula sa pohybuje v nadmorskej výške okolo 1500 m.n.m. Po túto hranicu sú zrážky prevažne vo forme dažďa. Naopak vo vysokých polohách sneží, ale lavínovú situáciu komplikuje búrlivý vietor so silou víchrice. Lomnický štít dnes nameral vietor v nárazoch o sile 33 m/s, čo predstavuje okolo 120 km/h. Nadchádzajúci víkend sa počasie výrazne meniť nemá. Môžeme tak očakávať, že zvýšený 3. lavínový stupeň bude vyhlásený opäť. No tentokrát veľmi lokálne a hlavne v severných orientáciách. Pevne dúfame, že dážď nám tú trochu snehu, ktorú v dolinách máme, úplne nevymaže.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *