Priebeh počasia od 23. do 27. septembra 2013

Prvý jesenný týždeň bolo počasie značne premenlivé. Od pondelka sme tak na horách zažili mrholenie, intenzívny dážď, sneženie, teploty pod bodom mrazu, hustú hmlu, dokonca aj vietor o sile víchrice, ale na druhej strane aj slnečnú a modrú oblohu, príjemné jesenné teploty a viditeľnosť cez 100 km. Začiatkom týždňa prevládalo daždivé a veterné počasie. Vietor nabral na sile najmä v utorok, keď sme na hrebeňoch hôr zaznamenali vietor, ktorý v nárazoch dosahoval silu víchrice, teda cez 90 km/hod. Z utorka na stredu sa začalo vyjasňovať, ale zároveň sa aj podstatne ochladilo a minimálne teploty sa dostali tesne pod bod mrazu už aj na podhorí. V stredu prevládalo pekné, slnečné jesenné počasie. Dážď počas predošlých dní a následné ochladenie vytvorili predpoklad aj pre vynikajúcu dohľadnosť v tento deň.

Jeseň v Žiarskej doline, 25. september 2013

Zlepšenie počasia však bolo opäť iba prechodné a už vo štvrtok na poludnie začalo na horách opäť intenzívne pršať. Už v piatok sa však do tatranskej oblasti začal nasúvať chladný vzduch, ktorý priniesol vyjasnenie a ochladenie. Tento charakter počasia by mal byť už trvalejší a mal by pretrvávať aj počas víkendu. Cez víkend teda očakávame slnečné, ale chladné počasie. Chladné budú najmä rána, hlavne v dolinách a kotlinách. Neskôr, popoludní môže teplota vzduchu na slnku dosiahnuť v stredných polohách (1000 – 1500 m n. m.) aj príjemných 5°C – 10°C. V najvyšších, vysokohorských polohách však teplota nestúpne nad bod mrazu.

V najvyšších polohách, približne od nadmorskej výšky 2000 m n. m., sa udržala nesúvislá, niekoľko centimetrová vrstva snehu. Tá sa drží najmä na svahoch so severnou orientáciou, tienistých svahoch a vo vrcholových partiách vysokohorských sediel. Na skalách sa vplyvom záporných prízemných teplôt tvorí námraza a hrozí riziko pošmyknutia. Pohyb vo vysokohorskom teréne by teda mal byť opatrný a obozretný s prihliadnutím na vlastné schopnosti a výstroj. Nebezpečné sú najmä strmé skalné úseky turistických chodníkov, zabezpečené reťazami.

text: Jozef Richnavský
foto: archív SLP, Palo Gavlák