Priebeh počasia od 20. do 24. mája 2013

Návrat troch zamrznutých do našich hôr
Po predchádzajúcom víkende so slnečným a letným počasím (hlavne v nedeľu 19. mája) od pondelka sa naše územie nachádzalo pod vplyvom tlakovej níže, ktorá sa nachádzala väčšinou východne od nášho územia – Bielorusko, Ukrajina, Rumunsko. Táto níž priniesla a upršané počasie a spôsobila ochladenie na
našom území týždeň po troch zamrznutých a Žofii. Od utorka 21. mája sme v Tatrách zaznamenali od nadmorskej výšky 1800 m sneženie, ktoré s malými prestávkami trvalo tri dni. Sneh, ktorý v Tatrách napadol v týchto dňoch (od poprašku do niekoľkých cm v najvyšších polohách Vysokých Tatier), sa dlho
neudržal – priebežne sa roztápal, aj keď sa teplota vzduchu v tejto nadmorskej výške stále pohybovala okolo 0° C. Vo Fatrách a v nižších polohách Tatier sa vyskytovali dažďové zrážky, ktoré menili svoju intenzitu – od slabých prehánok po intenzívne lejaky, v utorok a v stredu na niektorých miestach sa vyskytli aj búrky.

Ľadové pleso, Vysoké Tatry, 23.5.2013, Upršané a chladné počasie v Tatrách

Súvislejšie plochy snehu sa nachádzajú už len vo vysokých polohách Tatier, najmä v ich severných dolinách, len ojedinele na hrebeňoch. Povrch snehovej pokrývky je z rána tvrdý až zľadovatelý. Na skalách sa hlavne zrána nachádza námraza. V priebehu dňa snehová pokrývka mäkne. Vo Fatrách a v nižších a stredných polohách Tatier sú chodníky po intenzívnych zrážkach rozmočené až blatisté.

Predpoveď počasia na piatok 24. mája: Premenlivá spočiatku veľká oblačnosť a na viacerých miestach dážď alebo prehánky. Na hrebeňoch Tatier sneženie. Fúkať bude slabý až mierny premenlivý, vo vysokých polohách postupne juhozápadný vietor do 8 m/s (do 30 km/hod.). Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m vystúpi na 5° C.

Predpoveď počasia na víkend 25. a 26. mája: Víkend predpokladáme, že bude naďalej chladný a upršaný. Na horách bude veľká oblačnosť s častými zrážkami, od nadmorskej výšky 1700 m snehovými. Miestami sa môžu vyskytnúť aj búrky. Fúkať bude vietor južných a západných smerov do 8 m/s (do 30 km/hod.). Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m vystúpi na len na 4 alebo 5° C.

Zdroj predpovedí počasia: SHMÚ
Foto: Archív SLP